Australia:Google ameninţă că închide motorul de căutare dacă va fi obligat să plătească pentru ştiri

Autor: Dorin Oancea Postat la 22 ianuarie 2021 247 afişări

Google a anunţat vineri că va bloca motorul de căutare în Australia dacă guvernul va continua demersul care ar obliga compania, alături de Facebook, să plătească companiilor media dreptul de a le folosi conţinutul, relatează Reuters.

Australia:Google ameninţă că închide motorul de căutare dacă va fi obligat să plătească pentru ştiri

Ameninţarea Google intensifică o dispută cu editori precum News Corp atent urmărită în întreaga lume. Google a avertizat că cei 19 milioane de utilizatori australieni ai săi se vor confrunta cu căutări slabe calitativ şi vor avea probleme pe YouTube dacă noua lege va fi pusă în aplicare.

Australia este pe cale să adopte o lege care ar determina giganţii tehnologici să negocieze plăţi cu editorii şi radiodifuzorii locali pentru conţinutul inclus în rezultatele căutărilor sau în fluxurile de ştiri. Dacă nu pot încheia un acord, un arbitru numit de guvern va decide preţul.

„Împreună cu riscul financiar şi operaţional greu de gestionat dacă această versiune a codului ar deveni lege, nu am avea altă opţiune reală decât să oprim punerea la dispoziţie a căutărilor Google în Australia”, a declarat Mel Silva, director general pentru Australia şi Noua Zeelandă, în faţa unui comitet al senatului.

Silva nu a menţionat YouTube în comentariile sale.

Comentariile Google au atras o replică dură partea primului ministru australian Scott Morrison, care a spus că ţara îşi stabileşte regulile pentru „lucruri pe care le poţi face în Australia”.

„Oamenii care doresc să lucreze aşa în Australia sunt bineveniţi. Dar nu răspundem la ameninţări”, a declarat Morrison reporterilor.

În această săptămână, guvernul Statelor Unite a cerut Australiei să renunţe la legile propuse, care au un sprijin politic larg.

Australia a anunţat legislaţia luna trecută, după ce o investigaţie a constatat că Google şi Facebook deţineau prea multă putere în industria mass-media, situaţie despre apreciată drept o ameninţare pentru o democraţie care funcţionează bine.

Ameninţarea Google de a-şi limita serviciile în Australia a venit la doar câteva ore după ce gigantul de pe internet a ajuns la un acord de plată a conţinutului cu unii editori francezi de ştiri, ca parte a unui program pe trei ani în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru sprijinirea companiilor media.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
google,
australia,
ameninţări

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.