AUR: Anunţul arogant şi sfidător al OMV că nu va plăti contribuţia de solidaritate, încă un eşec

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 13 ianuarie 2023 44 afişări

Anunţul arogant şi sfidător al OMV că nu va plăti contribuţia de solidaritate impusă de Guvernul PSD-PNL-UDMR anul trecut confirmă încă un eşec monumental al actualei guvernări, transmite AUR, care cere demisia tuturor miniştrilor.

AUR: Anunţul arogant şi sfidător al OMV că nu va plăti contribuţia de solidaritate, încă un eşec

„Anunţul arogant şi sfidător al OMV că nu va plăti contribuţia de solidaritate impusă de Guvernul PSD-PNL-UDMR anul trecut confirmă încă un eşec monumental al actualei guvernări. Este al doisprezecelea act controversat, plin de greşeli, pe care acest Guvern l-a adoptat în 2022 cu privire la piaţa de energie. Ordonanţa de urgenţă prin care s-a instituit contribuţia de solidaritate, pe lângă faptul că a apărut de pe o zi pe alta în ultima săptămână a anului trecut fără niciun fel de consultare publică, a fost gândită prost de la bun început, fără a exista o minimă analiză a situaţiei din piaţa energiei pe care o viza şi fără a avea în spate un studiu de impact”, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei pentru Unirea Românilor.

Semnatarii apreciază că iniţiativa guvernamentală „produce nedreptăţi şi prejudicii majore pe multiple planuri”.

„În primul rând, veniturile estimate că vor fi obţinute din contribuţia de solidaritate pentru anul 2023 erau de aproximativ 3,9 miliarde lei, o proporţie însemnată fiind reprezentată de banii pe care OMV trebuia să îi plătească. Aceste fonduri reprezintă sursa de bază pentru finanţarea compensării costurilor cu energia şi gazele în anul 2023. În aceste condiţii, fără contribuţia OMV, de unde va avea Guvernul României bani pentru a plăti compensaţiile? În al doilea rând, grupul OMV, care a anunţat clar că nu va plăti această contribuţie în România, va plăti taxa de solidaritate în Austria, aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022. Astfel, taxarea profitului pe care OMV îl realizează în România va contribui la bugetul Austriei, nu al statului român, unde OMV câştigă miliarde de euro anual din banii românilor. Cel mai probabil greul va fi tras tot de companiile româneşti! Pentru acest nou eşec răsunător şi cu un impact major pentru România trebuie să existe o asumare din partea Guvernului! Principalul vinovat pentru forma în care a fost realizată ordonanţa de urgenţă este ministrul PSD al Finanţelor, Adrian Câciu, cel care a iniţiat acest act. Însă, pentru haosul generat în sectorul energetic vina este a ministrului energiei, Virgil Popescu. Tocmai de aceea, Alianţa pentru Unirea Românilor solicită demisia miniştrilor Adrian Câciu şi Virgil Popescu. De asemenea, pentru modul în care a fost adoptată ordonanţa de urgenţă, fără niciun fel de consultare, pe repede-înainte, în stilul heirupist în care acest Guvern lucrează, se impune o demisie comună, în semn de solidaritate, a tuturor membrilor Cabinetului Ciucă. Legile, ordonanţele şi deciziile proaste nu trebuie cauţionate, ci trebuie sancţionate”, se menţionează în finalul comunicatului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aur,
oug,
omv

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.