ATENŢIONARE METEO de ultimă oră! COD GALBEN de NINSORI şi GER. Comandament de iarnă la Primărie

Postat la 21 ianuarie 2018 443 afişări

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o informare meteorologică de vreme rea. Potrivit meteorologilor, un nou val de ninsori abundente şi ger va pune stăpânire pe ţara noastră. La Primăria Capitalei a fost convocat Comandamentul de iarnă. Primarul Gabriela Firea a declarat că 250 de utilaje vor fi trimise, duminică seara, pe teren.

ATENŢIONARE METEO de ultimă oră! COD GALBEN de NINSORI şi GER. Comandament de iarnă la Primărie

În intervalul menţionat precipitaţiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării. În jumătatea de sud a ţării şi în zona montană se vor cumula cantităţi de apă de 10...15 l/mp şi izolat, îndeosebi în Dobrogea, 30...35 l/mp.

     

Până în dimineaţa zilei de luni (22 ianuarie), în Dobrogea vor predomina ploile, iar în Banat, Crişana, sudul Olteniei, precum şi în sudul şi estul Munteniei vor fi precipitaţii mixte. În celelalte regiuni, iar în cursul zilei de luni (22 ianuarie) şi în sud şi sud-est vor fi mai ales ninsori şi se va depune strat nou de zăpadă.

     

Temporar vântul va avea intensificări în vestul şi sudul teritoriului, cu viteze de 45...55 km/h, iar pe crestele montane, 60...70 km/h.

În regiunile sud-estice vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de luni spre marţi (22/23 ianuarie) spulberând zăpada.

Pe de altă parte, meteorologii au emis şi o ATENŢIONARE METEO cod GALBEN, valabilă în intervalul 21 ianuarie, ora 20:00  - 22 ianuarie, ora 11:00. Se vor semnala predominant ninsori în general însemnate cantitativ, strat consistent de zăpadă.

În judeţele Caraş-Severin, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea, şi în zona de munte a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Alba, Braşov, Dâmboviţa şi Prahova vor predomina ninsorile, în general, însemnate cantitativ şi local se va depune strat consistent de zăpadă.

O a treia atenţionare, tot cod GALBEN, este valabilă în intervalul 22 ianuarie, ora 05:00 - 22 ianuarie, ora 22:00. Meteorologii anunţă intensificări susţinute ale vântului, ninsori viscolite.

În intervalul menţionat, în judeţele Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, treptat vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală în general de 65…75 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

COMANDAMENT de iarnă la Primăria Capitalei

Comandamentul a fost convocat în şedinţă, duminică, la ora 12:00.

"Sunt motive suficiente pentru a spori acţiunea în toate cele 6 sectoare din Capitală. Trebuie să acţionăm şi în această seară şi mai energic. Luni încep şi şcolile, nu trebuie să fie nimeni afectat de condiţiile meteo şi de stratul de zăpadă. O atenţie deosebită trebuie să avem şi la accesul la şcoli, spitale, instituţii publice", a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

"Trebuie să colaborăm, atât noi, instituţiile statului, cât şi cetăţenii pentru a depăşi cu bine episodul de iarnă", a mai spus aceasta.

Potrivit primarului Firea, duminică seara, vor fi 250 de utilaje pe drumuri, iar direcţiile din Primărie vor fi pregătite să facă faţă situaţiilor din teren.

"Am solicitat RATB să cureţe staţiile, să ia măsurile pentru care liniile de tramvai să nu fie acoperite de zăpadă sau gheaţă", a mai spus aceasta.

Pe final, Firea a precizat că nicio persoană vulnerabilă "nu va fi surprinsă sub cerul liber de vreme rea". "Totul e să coopereze, să meargă la căminul social. Punem la dispoziţie haine groase şi uscate, oferim hrană caldă şi toată ingrijirea necesară", a mai spus aceasta.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.