Atenţie! Un nou tip de fraudă: troianul bancar Ginp, care cere bani să vă arate persoanele infectate cu COVID-19 din apropiere

Autor: Andra Stroe Postat la 26 martie 2020 7919 afişări

Atenţie! Un nou tip de fraudă: troianul bancar Ginp, care cere bani să vă arate persoanele infectate cu COVID-19 din apropiere

Reprezentanţii companiei de securitate cibernetică Kaspersky avertizează că troianul bancar Ginp, care a dobândit capacitatea de a insera mesaje text false în aplicaţiile SMS obişnuite în martie, a dobândit acum o nouă funcţionalitate – una care profită de pandemia din acest moment.

Odată ce este descărcat pe telefonul victimei, troianul Ginp poate primi o comandă de la atacator pentru a deschide o pagină web intitulată „Coronavirus Finder”, care pretinde că, în apropiere, există persoane infectate cu COVID-19. Pentru a vedea unde se află aceşti indivizi, victimei i se solicită să plătească .75 euro. Dacă victima este de acord, aceasta ajunge mai departe pe o pagină de plată. Cu toate acestea, după ce datele de plată sunt introduse, victima nu este taxată cu suma respectivă şi nici nu primeşte informaţii despre cei “infectaţi”. În schimb, informaţiile personale şi detaliile cardului sunt transmise atacatorilor cibernetici.

Ginp este un troian care a evoluat rapid de la prima sa apariţie, dobândind constant noi capacităţi de infectare. În plus, desi în trecut, ţintele au fost în primul rând rezidenţi ai Spaniei, numele acestei ul-time versiuni ne sugerează că atacatorii intenţionează să vizeze şi alte ţări.

„Atacatorii cibernetici au încercat, de luni de zile, să profite de criza Coronavirus, lansând atacuri de phishing şi creând malware pe această temă. Este prima oară, însă, când vedem un troian bancar care încearcă să profite de pe urma unei pandemii. Este alarmant, mai ales că Ginp este un troian atât de eficient. Încurajăm utilizatorii de Android să fie deosebit de vigilenţi în acest moment – pop-up-urile, paginile web necunoscute şi mesajele spontane despre coronavirus ar trebui să fie privite întotdeauna cu un ochi critic,” spune Alexander Eremin, expert în Securitate cibernetică la Kaspersky.

Pentru a reduce riscul de a fi expus la Ginp sau la alţi troieni bancari, experţii Kaspersky le recomandă să utilizatorilor să descărce doar aplicaţii oficiale de pe Android Store, să nu dea click pe link-uri suspecte şi nu dezvăluie niciodată informaţii personale, cum ar fi parolele sau detaliile car-dului de credit, şi să instaleze o soluţie antivirus solidă pe telefon. „Produsele Kaspersky, cum ar fi Kaspersky Antivirus & Security for Android, detectează şi blochează cu succes ameninţarea.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
infectare,
apropiere,
bani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.