ATENŢIE ŞOFERI! Cum puteţi contesta un proces verbal încheiat de poliţist

Postat la 04 februarie 2018 458 afişări

Documentul prin care suntem sancţionaţi de poliţişti în trafic se numeşte proces-verbal de contravenţie şi, de la momentul când ne este înmânat sau comunicat, avem 15 zile ca să mergem la judecătorie să facem plângere în ceea ce-l priveşte. Astfel de procese se judecă foarte repede şi, de la momentul când depunem plângerea la instanţă, sancţiunea se suspendă.

ATENŢIE ŞOFERI! Cum puteţi contesta un proces verbal încheiat de poliţist

Documentul pe care-l face agentul de poliţie atunci când ne amendează în trafic se cheamă proces-verbal de contravenţie şi regulile în ceea ce-l priveşte se regăsesc în Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001.

„Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”, scrie în ordonanţă, potrivit avocatnet.ro.

Aşadar, termenul pe care îl avem la dispoziţie ca să contestăm în scris procesul-verbal e de 15 zile de când poliţistul ni l-a înmânat sau de când a ajuns la noi. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, iar termenul de judecată fixat de judecător nu va depăşi 30 de zile (astfel de plângeri se judecă mai repede).

Depunem plângerea alături de dosarul cauzei, care conţine probe pe care vrem să le folosim pentru a dovedi că avem dreptate. Copia (iar nu originalul!) procesului-verbal nu trebuie să lipsească, desigur.

Atenţie! Plângerea suspendă executarea amenzilor de la data înregistrării la instanţă şi până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti, conform Codului rutier. Dacă, să zicem, sancţiunea aplicată a fost suspendarea permisului, pe perioada aceasta aveţi dreptul să conduceţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.