Atacurile cibernetice provoacă pagube financiare uriaşe

Autor: Florin Casota Postat la 19 noiembrie 2015 99 afişări

Atacurile cibernetice provoacă pagube financiare uriaşe

Pierderile cauzate de atacurile cibernetice s-au ridicat la aproximativ 600 de miliarde de dolari în 2014, potrivit studiilor realizate de Center of Strategic and International Studies .

În medie, în 2014 consecinţele unui atac cibernetic se ridică la 12,7 milioane de dolari per companie. Costul mediu suportat de o companie care trece printr-un astfel de atac se ridică la 1.6 milioane de dolari pentru fiecare incident, conform unui studiu realizat de Institutul Ponemon. Acest cost se reflectă în detectarea atacurilor şi recuperarea datelor. Impactul financiar ridicat este confirmat şi de studiul PWC, lansat în 2015, care estimează costul unui atac major la 1.46 de milioane de dolari.

Cele mai recente exemple de atacuri cibernetice ce au produs pagube semnificative au fost cele înregistrate de companii precum Community Health Service (CHS) în august 2014, când datele a peste 4.5 milioane de utilizatori au fost compromise. Şi anul 2015 a venit cu provocări pentru compania de asigurări de sănătate Anthem. Atacul asupra companiei a avut grave urmări, 80 milioane de date ale clienţilor actuali sau din trecut au fost compromise.

Una dintre cele mai mari ameninţări vine din partea utilizatorilor de platforme Adroid. Acestea se vor transforma în ţinta hackerilor în următoarea perioadă, potrivit specialiştilor Fortinet. Platforma celor de la Google fiind vulnerabilă la atacuri.

Cea de-a doua ameninţare majoră pentru următoarea perioadă, vine din faptul că parolele nu mai sunt măsuri de securizare suficiente pentru protejarea datelor de pe platformele de tip Cloud. Pentru a preveni falsa autentificare, companiile vor fi implementa sisteme de autentificare paralele, iar acestea vor deveni esenţiale.

Cea de-a treia ameninţare vine din zona criptografierii datelor. Din ce în ce mai multe sisteme se vor baza pe certificate de criptografie utilizate nu numai pentru autentificare, dar şi pentru comunicare. Un exemplu elocvent pentru această tendinţă este tehnologia Block Chain, utilizată de BitCoin. Aceasta va fi aplicată cu precădere, în perioada următoare, în domenii precum sectorul financiar, pentru a putea oferi servicii de asigurare, tranzacţionare, creditare, etc, ca soluţie altenativă. Însă, principala provocare vine din faptul că sistemele de criptografiere care sunt, la rândul lor, presupuneri matematice, în viitor vor putea fi dovedite false.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/atacurile-cibernetice-provoaca-pagube-financiare-uriase-14891977
14891977
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.