Atac rusesc în apropierea graniţei dintre Ucraina şi România. Avioane F-16, în misiuni de cercetare

Autor: Cosmin Pirv Postat la 10 februarie 2024 39 afişări

Atac rusesc în apropierea graniţei dintre Ucraina şi România. Avioane F-16, în misiuni de cercetare

Forţele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail şi Reni, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat MApN. Avioane F-16 de la Feteşti, în misiuni de cercetare. Au fost emise mesaje Ro-Alert.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, forţele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail şi Reni, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România. Ministerul Apărării Naţionale anunţă că a monitorizat situaţia în zona de frontieră şi a activat procedurile de Poliţie Aeriană.

MApN a notificat la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zonele din judeţul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situaţii şi ulterior, la ora 00.48 pentru judeţul Galaţi. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două judeţe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 2.50.

Aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 1.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional pe timpul acestei situaţii.

Ulterior, la ora 5.30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă o nouă notificare pentru judeţul Galaţi, fiind transmis un mesaj RO-Alert.

Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliţie aeriană, însă evoluţia situaţiei aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor, susţin reprezentanţii Ministerului Apărării.

Starea de pre-alertă aeriană pentru judeţul Galaţi a încetat la ora 6.20.

Deşi în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spaţiul aerian naţional şi nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere şi observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul naţional, începând cu ora 8.00, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.

„Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar. Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii”, a transmis ministerul.

Instituţia anunţă că rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
atac,
avioane,
mapn

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.