AT Kearney: România este pe locul 2 în Europa după nivelul „economiei subterane“, de aproape 30% din Produsul Intern Brut

Autor: Claudia Medrega Postat la 16 aprilie 2013 40 afişări

România ocupă locul doi în Europa după ponderea „economiei subterane“ în PIB, cu un nivel de 29,6%, fiind depăşită de Bulgaria, cu 32,3% din PIB, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă AT Kearney.

AT Kearney: România este pe locul 2 în Europa după nivelul „economiei subterane“, de aproape 30% din Produsul Intern Brut

România ocupă locul doi în Europa după ponderea „economiei subterane“ în PIB, cu un nivel de 29,6%, fiind depăşită de Bulgaria, cu 32,3% din PIB, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă AT Kearney.

În sumă absolută, nivelul economiei subternare în România a ajuns în 2011 la 38,2 mld. euro, în creştere cu aproape două miliarde de euro faţă de 2010, conform studiului.

Evaziunea fiscală continuă să rămână o piedică în calea creşterii veniturilor bugetare.

Guvernele care s-au perindat la putere au tot susţi­nut ideea majorării veniturilor prin întărirea disciplinei în colectarea taxelor, dar acesta a rămas doar un obiectiv fără conţinut, repetat prin discursuri de ani şi ani de zile, în timp ce ponderea veniturilor în PIB nu a depăşit niciodată 32-33%. România are printre cele mai mici venituri fiscale din Uniunea Europeană.

Ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu a declarat recent că nu se poate cuantifica exact nivelul evaziunii fiscale, susţinând că oscilează între 3,5-4% şi 7,5-8% din PIB. El a reamintit că evaziunea este mare în domeniile în care nivelul taxelor şi impozitelor este ridicat, cum ar fi sfera produselor accizabile (alcool, tutun, produse energetice).

Pedepsele pentru evazio­nişti au fost înăsprite recent în România, amenda fiind înlocuită în unele cazuri cu închisoarea, printr-o serie de modificări aduse Legii privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Conform unor estimări ale Asociaţiei Române a Băncilor, aproape 80% dintre cazurile unde există indicii serioase privind spălarea de bani au în spate activităţi de evaziune fiscală, domeniile principale fiind comerţul, sectorul imobiliar şi serviciile financiare şi bancare.

Ţările unde plăţile electronice sunt utilizate frecvent au „economii subterane“ mai reduse comparativ cu statele unde se foloseşte cash-ul. Astfel, creşterea plăţilor electronice cu 10% poate să ducă la un declin al dimensiunii economiei subterane cu 5%, conform studiului. La nivelul celor 27 de state membre ale UE dimensiunea economiei subterane a ajuns la 1,9 trilioane de euro, respectiv 19,2% din PIB, în timp ce la nivelul întregii Europe economia subterană se apropie de 2,2 trilioane de euro.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

citeste si:

/actualitate/at-kearney-romania-este-pe-locul-2-in-europa-dupa-nivelul-economiei-subterane-de-aproape-30-din-produsul-intern-brut-10754768
10754768
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Roşia Montană, o pierdere de aur! O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.