Asociatia Magistratilor: Proiectul de revizuire a Constitutiei aduce grave ingradiri

Postat la 16 iunie 2011 9 afişări

Asociatia Magistratilor spune ca, desi puterea judecatoreasca nu este indicata ca o componenta a puterilor in stat, proiectele Guvernului si Presedintiei de revizuire a Consitutiei ii aduc grave ingradiri, transformand independenta intr-un simplu termen sinonim cu subordonarea si controlul politic.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) explica derapajele de la normele constitutionale prin propunerile Presedintiei si Executivului. De exemplu, AMR afirma ca propunerea unui numar atat de mare din randul societatii civile (sase fata de doi cat prevede actuala reglementare constitutionala-n.r.) in structura Consiliului Superior al Magistraturii reprezinta o diformitate de reglementare in privinta puterii judecatoresti, din moment ce nicio alta putere in stat nu include in structura ei reprezentanti ai societatii civile, ci ele se conduc autonom, organele lor de conducere fiind selectate din randul propriilor membri, iar raporturile cu celelalte puteri includ reguli constitutionale exprese. Totodata, AMR subliniaza ca prezumtia caracterului licit al dobandirii bunurilor este un efect logic si un corolar al prezumtiei de nevinovatie, consacrata tot printr-o norma de rang constitutional. Asadar, modificarea preconizata relativizeaza prezumtia de nevinovatie si o goleste de continut, relativizand in acelasi timp si principiul constitutional al garantarii dreptului de proprietate privata, ca drept fundamental.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/asociatia-magistratilor-proiectul-de-revizuire-a-constitutiei-aduce-grave-ingradiri-8346945
8346945
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.