Asia ar fi cea mai mare perdantă dacă economia globală se va diviza - FMI

Autor: Dorin Oancea Postat la 30 octombrie 2022 79 afişări

Asia-Pacific are mai mult de pierdut decât orice altă regiune în cazul în care sistemul comercial global se va diviza în urma tensiunilor geopolitice, a avertizat Fondul Monetar Internaţional, citat de CNBC.

Asia ar fi cea mai mare perdantă dacă economia globală se va diviza - FMI

Ţările din Asia şi din Pacific ar putea pierde peste 3% din produsul intern brut dacă comerţul va fi întrerupt în sectoarele afectate de recentele sancţiuni impuse de SUA Chinei şi dacă barierele netarifare din alte domenii vor fi ridicate la "nivelurile din epoca Războiului Rece", a afirmat instituţia într-un studiu.

Aceasta este de două ori mai mare decât valoarea pierderilor anuale preconizate la nivel mondial.

Sectoarele din ţările asiatice ar putea suferi pierderi medii de locuri de muncă de până la 7%, a adăugat FMI.

"Asia riscă să piardă foarte mult, deoarece este un actor-cheie în lanţurile de aprovizionare globale şi, într-o lume fragmentată, riscă să piardă mai mult decât oricine altcineva", a declarat Krishna Srinivasan, directorul Departamentului Asia şi Pacific din cadrul FMI, .

Semnele de fragmentare globală au apărut în timpul războiului comercial dintre SUA şi China în 2018. Dar, de atunci, au apărut şi semne mai îngrijorătoare, precum războiul dintre Rusia şi Ucraina. Sancţiunile impuse Rusiei au adăugat şi mai multă incertitudine în jurul relaţiilor comerciale, a precizat FMI.

Incertitudinea politică în jurul comerţului, nu doar restricţiile în sine, ar putea împiedica activitatea economică, deoarece firmele îşi opresc angajările şi investiţiile, iar firmele noi amână intrările pe pieţe, a spus FMI.

De exemplu, FMI a constatat că tensiunile comerciale dintre SUA şi China din 2018 au redus investiţiile cu aproximativ 3,5% după doi ani.

Organismul internaţional îndeamnă ţările să elimine restricţiile comerciale dăunătoare şi să reducă incertitudinea printr-o comunicare mai clară a obiectivelor politice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fmi,
geopolitică,
macroeconomie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.