'Aşa apar analfabeţii funcţional!' - Revolta unei învăţătoare după subiectele de la Evaluarea Naţională

Postat la 23 mai 2021 1091 afişări

'Aşa apar analfabeţii funcţional!' - Revolta unei învăţătoare după subiectele de la Evaluarea Naţională

Dana Tufeanu, învăţătoare la Şcoala ”Matei Basarab” din Piteşti şi evaluator extern al ARACIP, critică  modul în care au fost concepute subiectele pentru proba de Limba română la Evaluarea Naţională de clasa IV-a. Învăţătoarea spune că dozarea timpului pentru un elev de 11 ani a fost deficitară, textul fiind atât de lung încât copiii nu au mai avut timp să revină pe fiecare cerinţă în parte, menţionând că majoritatea subiectelor au fost ambigue.

Elevii clasei a IV-a au primit, marţi, la Evalurea Naţională, un text inspirat dintr-o poveste a scriitorului sovietic Nikolai Nosov pe marginea căruia au avut de rezolvat mai multe cerinţe, având la dispoziţie doar 60 de minute pentru a rezolva subiectele. Învăţătoarea Tufeanu spune pentru GÂNDUL.RO că elevii ar fi avut nevoie de circa 90 de minute pentru a răspunde cerinţelor.

”Aşa se formează analfabeţii funcţionali”

În primul rând adaptarea textului nu este potrivită culturii noastre. Am vorbit cu elevii mei şi mi-au spus că mai mult de trei sferturi dintre ei au apucat să ajungă la final, însă nu au mai avut timp să se întoarcă la text de fiecare dată aşa cum i-am învăţat. Practic, ei au au scris ce au înţeles la prima citire.

Din păcate, aşa se formează analfabeţii funcţionali. Noi, cei mai mulţi dăscăli, îi învăţăm pe copii că atunci când au o întrebare să nu răspundă din memorie, ci să se întoarcă pe text. Elevii mei văzând cât de lung este textul nu au mai avut timp să se întoarcă la el şi au răspuns din memorie la fiecare întrebare. Dozarea timpului nu s-a făcut corespunzătoar, ceea ce nu este în regulă. Textul acesta era de circa de 90 de minute, pentru ca elevul să aibă timp să dea răspunsul corect”, spune Daniela Tufeanu pentru  GÂNDUL.RO.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analfabeti,
evaluare nationala

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.