ARPIM: Peste 1,2 miliarde lei diferenţă între bugetul alocat şi nevoile de tratament ale pacienţilor

Autor: Ana Maria Petcana Postat la 12 decembrie 2014 67 afişări

Diferenţa dintre sumele alocate pentru medicamente şi nevoile de tratament ale pacienţilor este de 1,25 miliarde lei, arată Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), precizând că bugetul este calculat la nivelul consumului de medicamente din anul 2011.

Bugetul alocat medicamentelor în România, în prezent, este în valoare de 6 miliarde lei şi este calculat la nivelul consumului de medicamente din anul 2011, în condiţiile în care, în ultimii trei ani, numărul pacienţilor români si implicit nevoia acestora de a se trata a crescut cu peste 20%, se arată într-un comunicat al ARPIM.

Astfel, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene - OECD Health Data 2014, citat de Asociaţie, România se află printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte bugetul alocat medicamentelor, de 216 euro/locuitor, faţă de media europeană de 350 euro/locuitor.

De asemenea, există o diferenţă foarte mare şi între sumele alocate sănătăţii în România comparativ cu alte ţări europene. Astfel, România, cu doar 753 euro/locuitor, se află pe ultimele locuri, alături de Macedonia şi Turcia, în timp ce pe primul loc la acest capitol se află Olanda, care alocă 3.829 euro/locuitor, urmată de Danemarca - 3.528 euro/locuitor şi de Luxembourg - 3.437 euro/locuitor.

"Subfinanţarea bugetului alocat pentru medicamente este, în prezent, una dintre cele mai grave probleme ale sistemului de sănătate. România a ajuns să fie printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze evitabile şi printre ultimele ţări când vine vorba de speranţa de viaţă. Alocarea procentuală din PIB pentru sănătate trebuie să crească într-un ritm constant de la 4% cât este acum, astfel încât să poată atinge media europeană de 6,5%. Doar în condiţiile unei finanţări corecte şi raportate la nevoile reale ale pacienţilor români, sistemul românesc de sănătate le va putea oferi acestora acces permanent la servicii medicale corecte şi medicamente moderne", a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.

ARPIM este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieţei farmaceutice româneşti.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbott, Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ARPIM,
BUGETUL SĂNĂTĂŢII,
/actualitate/arpim-peste-1-2-miliarde-lei-diferenta-intre-bugetul-alocat-si-nevoile-de-tratament-ale-pacientilor-13718218
13718218
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.