Armele Occidentului ar putea cădea în mâini nepotrivite: UE şi NATO au intrat în panică după ce au realizat că ajutorul militar de 10 miliarde de euro destinat Ucrainei poate ajunge în buzunarele traficanţilor

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 13 iulie 2022 67 afişări

Armele Occidentului ar putea cădea în mâini nepotrivite: UE şi NATO au intrat în panică după ce au realizat că ajutorul militar de 10 miliarde de euro destinat Ucrainei poate ajunge în buzunarele traficanţilor

În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, Occidentul a promis Ucrainei sprijin militar de peste 10 miliarde de dolari, contorizat în lansatoare de rachete, blindate, arme de foc şi muniţie. Recent, aliaţii au tras un semnal de alarmă privind scenariul contrabandei cu echipamentul militar, scrie Financial Times.

La această problempă Ucraina a răspuns cu institiuirea unui sistem mai extins de monitorizare şi urmărire a livrărilor de arme, cu sprijinul ţărilor occidentale.

„Toate aceste arme ajung în sudul Poloniei, ajung la graniţă, iar apoi sunt transportate în diverse vehicule. Din acel moment noi pierdem orice detaliu despre locaţia lor, traseul lor şi nu ştim nici dacă sunt folosite sau dacă rămân în ţară”, a declarat sub anonimat un oficial.

Şansele ca armele americane trimise în Ucraina să cadă în mâini greşite „sunt mari, având în vedere situaţia din ţară şi de pe teren”, este de părere Bonnie Jenkins, subsecretarul SUA pentru controlul armelor şi securitate internaţională.

„SUA ia foarte în serios responsabilitatea de a proteja propriile tehnologii de apărare şi de a preveni furtul acestora. Suntem încrezători în angajamentul guvernului ucrainean de a proteja în mod corespunzător armele SUA” a declarat Jenkins.

Problema traficului de arme din Ucraina a fost discutată în cadrul reuniunii miniştrilor de interne ai UE din această săptămână. Totodată UE a lansat „EU Support Hub” în Moldova, unde se oferă expertiză şi cooperare în combaterea problemelor precum cea a traficului de armament.

„Este greu să evităm traficul sau contrabanda – nu am reuşit nici în cazul Iugoslaviei şi probabil că nu vom putea evita acest fenomen nici în cazul Ucrainei”, a declarat Jana Jana Černochová, ministrul ceh al apărării.

Europol şi-a exprimat de asemenea îngrijorearea privind fenomenul traficului de arme, cu atât mai mult cu cât investigaţiile sale au arătat că armamentul pleacă din Ucraina către Europa şi ajung de cele mai multe ori pe mâna grupărilor de crimă organizată. Totodată, agenţia consideră că această problemă s-ar putea transforma la o ameninţare la adresa securităţii UE.

De cealaltă parte, oficialii ucraineni neagă informaţiile conform cărora Ucraina s-ar fi transformat într-un centru important de contrabandă. Potrivit acestora la mijloc este vorba doar de războiul informaţional al Rusiei care are scopul de a descuraja Occidentul pentru a nu mai furniza armamentul necesar ţării.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.