Aramco a devenit cea mai valoroasă companie listată din lume, peste Microsoft şi Apple. La cât este evaluată

Autor: Mihai Gongoroi Postat la 11 decembrie 2019 320 afişări

Acţiunile gigantului petrolier Aramco s-au apreciat cu 10% miercuri, la debutul tranzacţionării la bursa de la Tawadul, transmite CNBC. O cotă de 1,5% din capitalul companiei deţinute de statul saudit a fost vândută în ultimele săptămâni în cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din istorie.

Acţiunile Aramco au urcat în prima zi de tranzacţionare la 35,20 riyali, echivalentul a 9,38 de dolari americani, de la 32 de riyali, atingând limita zilnică de variaţie de 10%. Preţul îi oferă o evaluare de 1.880 de miliarde de dolari şi o face cea mai valoroasă companie listată din lume, peste Microsoft şi Apple.

Listarea Aramco a depăşit oferta de pe Wall Street a retailerului chinez Alibaba, care în septembrie 2014 a atras 25 de miliarde de dolari de la investitori. Aramco a încasat 25,6 miliarde de dolari.

Oficialii saudiţi au întreprins mai multe acţiuni pentru a se asigura că preţul titlurilor Aramco se tranzacţionează în creştere la debut. Vineri, Arabia Saudită a ajuns la o înţelegere cu membrii OPEC şi naţiunile asociate conduse de Rusia pentru una dintre cele mai mari reduceri de producţie de petrol din ultimul deceniu. Înţelegerea, ce are ca scop reducerea ofertei în scopul susţinerii preţurilor, prevede o diminuare a producţiei de petrol cu până la 2,1 milioane de barili pe zi (bpd), a precizat vineri Abdulaziz bin Salman, ministrul saudit al Energiei.

Acordul prevede o reducere a producţiei de 500.000 de bpd pentru a ridica ţinta OPEC+ la 1,7 milioane de barili pe zi, echivalentul a 1,7% din cererea globală de petrol. Diferenţa până la 2,1 milioane de bpd este reprezentată de o promisiune saudită de a reduce producţia domestică cu încă 400.000 de barili pe zi.

"Este probabil ca Aramco să se îndrepte către o evaluare de 2.000 de miliarde de dolari în primele zile de tranzacţionare", spune Zachary Cefaratti, director general la asset managerul Dalma Capital Management. O evaluare de 2.000 de miliarde de dolari reprezenta ţinta anterioară derulării IPO-ului a prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

Oferta pentru 1,5% din capitalul social al companiei petroliere, care a atras subscrieri totale în valoare de 119 miliarde de dolari, s-a închis la un preţ de 8,53 de dolari per acţiune (32 de riyali).

Arabia Saudită s-a bazat mai mult pe investitorii autohtoni şi regionali pentru a vinde participaţia după un interes mai scăzut din partea investitorilor străini, astfel că cererea de la investitori instituţionali, inclusiv fonduri şi companii saudite, a atins 106 miliarde de dolari, în timp ce cererea investitorilor individuali a atins 12,6 miliarde de dolari.

Preocupările privind schimbările climatice, riscurile politice şi lipsa de transparenţă corporativă au redus apetitul pentru ofertă al investitorii străini, forţând regatul să renunţe la ambiţia de a strânge până la 100 de miliarde de dolari printr-o vânzare dublă, atât pe pieţe internaţionale cât şi pe cea locală, a unei participaţii de 5%.

Tranzacţia este elementul central din planurile prinţului moştenitor bin Salman de a diversifică economia saudită şi de a o îndepărta de dependenţa de vânzările de petrol.

Guvernul saudit a promovat intern investiţia în oferta că pe o datorie patriotică, mai ales după ce instalaţiile petroliere ale Aramco au fost atacate în septembrie, înjumătăţind temporar producţia de petrol a regatului.

Aramco este cea mai profitabilă companie din lume, cu un dividend planificat de 75 de miliarde de dolari anul viitor, de cinci ori mai mare decât cel al Apple, care este cea mai mare companie din S&P 500.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aramco,
listare,
burse

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.