Ar putea schimbările climatice să provoace viitoarele pandemii?

Autor: Andreea Tobias Postat la 28 aprilie 2022 27 afişări

Ar putea schimbările climatice să provoace viitoarele pandemii? Potrivit unor noi cercetări, până în 2070, cel puţin 15.000 de noi transmisii virale între specii ar putea avea loc din cauza schimbărilor climatice.

Ar putea schimbările climatice să provoace viitoarele pandemii?

Acest lucru ar putea creşte riscul ca bolile infecţioase noi să treacă de la animale la oameni în următorii 50 de ani - în special în Africa şi Asia, potrivit unui material publicat în revista Nature, citat de Sky News.

Pe măsură ce clima se încălzeşte, multe specii de animale se vor muta în medii noi, ducând mai departe paraziţi şi agenţi patogeni. Aceste deplasări vor facilita schimbul de viruşi între specii care înainte nu aveau nicio interacţiune.

Mai departe, acest fenomen ar putea duce la transmiterea agenţilor patogeni de la animalele sălbatice la oameni.

Informaţia vine în contextul în care sute de căprioare şi cerbi din America de Nord au COVID. Nu se ştie încă dacă virusul ar putea declanşa o epidemie de la cerb la om, dar cercetătorii sunt îngrijoraţi că animalele ar putea deveni un potenţial teren de reproducere pentru noi variante.

Până în 2070, se preconizează cel puţin 15.000 de noi schimburi virale între specii din cauza circulaţiei animalelor, stimulate de un scenariu de încălzire de 2° Celsius.

Se preconizează că noile transmisii virale vor fi determinate în principal de lilieci, care sunt susceptibili de a găzdui viruşi cu şanse mari de transmitere la om.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii publicat anul trecut, se consideră că liliecii sunt originea cea mai probabilă a COVID-19. Deşi nu s-a stabilit pe deplin de unde provine SARS-CoV-2 - iar posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan nu este exclusă, deşi este considerată puţin probabilă - transmiterea de la un liliac la om prin intermediul unei specii intermediare de animale neidentificate este considerată cel mai probabil scenariu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
schimbări climatice,
pandemii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.