Aproape jumătate din angajaţii din România lucrează în sectorul serviciilor, cea mai mică pondere din Uniunea Europeană

Autor: Ramona Cornea Postat la 24 octombrie 2021 76 afişări

Circa 49% dintre angajaţii din România lucrau în sectorul serviciilor anul trecut, conform datelor de la Eurostat, Oficiul European de Statistică.

Aproape jumătate din angajaţii din România lucrează în sectorul serviciilor, cea mai mică pondere din Uniunea Europeană

♦ La nivelul Uniunii Europene, ponderea angajaţilor din sectorul serviciilor a fost de aproape 73% anul trecut ♦ Cea mai mare pondere a fost Ţările de Jos, de peste 83%.

Circa 49% dintre angajaţii din România lucrau în sectorul serviciilor anul trecut, conform datelor de la Eurostat, Oficiul European de Statistică.

În sectorul industriei şi construcţiilor lucrau 29,6% dintre angajaţii români în 2020, iar în agricultură lucrau 21,4% dintre ei, după cum arată sursa citată. Ponderea angajaţilor români din sectorul serviciilor a fost cea mai mică din rândul ţărilor membre UE, România fiind întrecută la acest capitol şi de Bulgaria (57,7%) şi Polonia (59,4%).

Valoarea brută adaugată (VAB) generată de sectorul serviciilor din România a fost de 66,9% din valoarea adăugată brută totală.

În 2020, serviciile au fost cea mai mare activitate economică din Uniunea Europeană măsurată în termeni de valoare adăugată brută (VAB) generată. Serviciile au reprezentat 73% din valoarea adăugată brută totală din UE, urmată de industrie şi construcţii (25%) şi agricultură (2%).

În toate ţările membre ale Uniunii Europene, serviciile au avut cea mai mare pondere în economie, variind între 58% în Irlanda şi 87% în Luxemburg. În fruntea listei, după Luxemburg, s-au aflat Malta (85%) şi Cipru (84%), în timp ce Polonia (66%), precum şi Cehia şi Slovenia (ambele 64%) şi Irlanda(58%) s-au situat la polul opus al clasamentului.

Activităţile legate de industrie şi construcţii au avut ponderi semnificative în economiile din Irlanda (41%), Cehia (34%), Slovenia (33%), Polonia şi Slovacia (ambele cu 31%).

Datele Eurostat mai arată că agricultura a reprezentat doar o mică parte din valoarea adăugată brută, cele mai mari ponderi fiind înregistrate în Grecia şi Letonia (ambele 5%), precum şi în România, Bulgaria, Ungaria, Croaţia şi Lituania (toate 4%). Pe de altă parte, agricultura a avut cea mai mică pondere din totalul VAB în ţări precum Luxemburg, Malta, Belgia şi Germania, unde s-a situat sub 1%. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sector,
servicii,
angajati,
romania,
pondere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.