Apele rămân tulburi în lumea crypto: Cea mai mare platformă administrată de Binance susţine că anxietatea faţă de viitoarele consecinţe ale crizei cryptografice este în plină creştere. Investitorii continuă să-şi retragă cryptomonedele de pe burse

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 15 decembrie 2022 64 afişări

Apele rămân tulburi în lumea crypto: Cea mai mare platformă administrată de Binance susţine că anxietatea faţă de viitoarele consecinţe ale crizei cryptografice este în plină creştere. Investitorii continuă să-şi retragă cryptomonedele de pe burse

Unul dintre cei mai urmăriţi indicatori ai sentimentului traderilor pe bursa de instrumente derivate, lider de piaţă al Binance, sugerează că anxietatea faţă de consecinţele suplimentare din criza pieţei crypto din acest an a crescut semnificativ, potrivit Bloomberg.

Media pe şapte zile a dobânzii deschise pentru contractele futures perpetue Bitcoin a scăzut cu 40,3% de la începutul lunii noiembrie, potrivit cercetătorului CryptoCompare. Contractele perpetue Bitcoin - care, spre deosebire de contractele futures tradiţionale cu calendar, nu expiră - au fost mult timp preferate de speculatorii de crypto-monede, deoarece le permit să menţină mai uşor pariurile cu efect de levier.

Declinul survine în condiţiile în care investitorii retrag criptomonedele de pe burse precum cele gestionate de Binance, care operează şi cea mai mare bursă spot, sau cash. Fondatorul Binance, Changpeng "CZ" Zhao, a declarat miercuri că ieşirile s-au "stabilizat", avertizând în acelaşi timp angajaţii că redresarea industriei după prăbuşirea rivalului FTX din noiembrie va fi " puternic zdrunciată". Bitcoin s-a prăbuşit cu peste 60% în acest an.

Alte burse de derivate înregistrează rezultate comparabile mixte, deşi acest lucru poate fi distorsionat din cauza dominaţiei Binance în acest sector. Media de şapte zile pentru perpetuele Bitcoin pe Kraken a crescut cu 46,5% de la începutul lunii noiembrie, potrivit CryptoCompare. Interesul deschis pe bursele Bybit şi OKX a scăzut cu 19,1% şi, respectiv, 21,1%. Interesul deschis al Crypto.com a scăzut cu 83,1% în aceeaşi perioadă.

Binance deţine o cotă de aproape 60% din piaţa derivatelor crypto, după ce a tranzacţionat 1.450 de miliarde de dolari în noiembrie, potrivit CryptoCompare. Cota Kraken este de sub 1%, în timp ce OKX şi Bybit au cote de piaţă de 14,4% şi, respectiv, 11%, potrivit cercetătorului. CryptoCompare nu urmăreşte datele privind cota de piaţă a Crypto.com.

Derivatele criptografice reprezintă o piaţă mai mare decât tranzacţiile la vedere. Când FTX şi-a anunţat falimentul pe 11 noiembrie, media pe şapte zile a volumului de tranzacţionare a derivatelor a fost de peste trei ori mai mare decât cea la vedere, potrivit CryptoCompare. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.