Apare si Spar

Postat la 17 ianuarie 2006 1 afişăre

Un nou retailer international e pe cale sa-si faca intrarea in Romania: Spar. Compania de origine olandeza isi propune sa deschida 200 de magazine, pentru care va investi circa 350 de milioane de euro, conform unor surse din piata.

Un nou retailer international e pe cale sa-si faca intrarea in Romania: Spar. Compania de origine olandeza isi propune sa deschida 200 de magazine, pentru care va investi circa 350 de milioane de euro, conform unor surse din piata.

Romania va ocupa locul 35 in lista tarilor in care este prezent Spar, retailer de origine olandeza, ca ordine a "intrarii". Strategii companiei au simtit ca a venit momentul sa-si treaca si Romania pe liste. Nu se bazeza doar pe instinct, ci pe mai bine de 70 de ani de experienta. Cu ce vin in Romania?

Vor aduce, spun sursele citate, trei din cele patru formate de magazin pe care le are la nivel international. Totusi, in prima faza, atentia celor de la Spar se va indrepta catre hypermarketurile Interspar si supermarketurile Eurospar. Sub numele Spar International se mai regasesc insa si supermarketurile Spar (care au o suprafata mai mica decat Eurospar) si magazinele de proximitate Spar Express (destinate cumparatorilor care se grabesc). Ce-i intereseza insa pe olandezi si de unde vor porni?

Strategia lor difera de cea a francezilor de la Carrefour sau a germanilor de la Metro si Selgros. Daca "internationalii" care au intrat in Romania pana prin 2004 au preferat calea Capitalei, unde si-au deschis primele magazine, Spar a decis sa incerce mai intai piata romaneasca la Timisoara. Nu e de mirare, pentru ca exista deja un precedent. Real, divizia de hypermarketuri a comerciantului german Metro, a anuntat in mod oficial ca primul sau magazin va fi cel pentru timisoreni.

Cu o populatie de peste 300.000 de locuitori, resedinta celui mai occidental judet romanesc, geografic vorbind, devine un nou pol al comertului modern. Fara a lua in considerare Spar-ul si Real-ul (care acum isi pregatesc magazinele), Timisoara are acum peste 15 magazine deschise de marile lanturi de retail, intre care se numara Metro (2 magazine), Selgros (1 magazin), Billa (2 magazine), Profi (4 magazine) si Univers’all (1 magazin). Dar locuitorii din Timisoara mai au la dispozitie si reteaua locala Etti (5 magazine), infiintata de un om de afaceri timisorean. Iata, asadar, ca si la poarta vestica a tarii incep sa bata retaileri.

Dar Spar nu este interesat numai de regiunea vestica a tarii, ci si de Banat si Bucuresti. In toate aceste zone, magazinele Spar vor functiona pe baza unei licente acordate din partea companiei de origine olandeza, model de afacere pe care Spar il mai are in tari ca Italia, Irlanda si Germania. Deocamdata, Spar isi dezvolta depozitul central, asa cum au facut si nemtii de la Kaufland si cei de la Plus, care au preferat sa-si puna la punct depozitele inainte de a deschide primele magazine.

Iata, asadar, ca dupa un 2005 plin de evenimente - patru comercianti au deschis magazine in Romania - si 2006 da zor sa nu ramana mai prejos.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Apare si Spar
/actualitate/apare-si-spar-978300
978300
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.