Analistii ING vad presiuni de depreciere a leului daca Emil Boc demisioneaza

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 mai 2011 11 afişări

Analistii ING Bank Romania comenteaza aparitia "riscurilor ca premierul Emil Boc sa demisioneze", apreciind ca daca ele se vor materializa, atunci ar putea sa apara riscuri de depreciere temporara a leului.

In ultima perioada au aparut declaratii privind incompatibilitatea dintre pozitia de lider al PDL a lui Emil Boc si cea de prim-ministru, iar agentiile de stiri continua sa atribuie aceasta idee presedintelui Romaniei, arata Vlad Muscalu, analist la ING Bank. Nu este clar daca Emil Boc se va retrage din functia de prim-ministru, desi cele mai recente comentarii din guvern neaga existenta discutiilor privind schimbarea premierului.

"Daca o astfel de schimbare ar avea loc, leul s-ar putea confrunta temporar cu o presiune de depreciere. Desi coalitia de guvernare a trecut de multe ori prin vremuri tulburi, pare sa functioneze in continuare, insa investitorii ar putea fi mai sensibili la tensiunea politica, pe masura ce ne apropiem de alegerile din 2012. Iar o schimbare a premierului ar duce la acest lucru, deoarece inseamna si inlocuirea unor ministri", mai afirma analistul ING Bank.

Prim-ministrul Boc a fost reales, sambata, presedinte al PDL. Comentatorii politici au speculat ca pretul realegerii lui Boc a fost renuntarea ulterioara la functia de premier, in favoarea unui premier tehnocrat, identificat de unii cu Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. Ratiunea acestei inlocuiri de prim-ministru ar fi dorinta PDL de a feri partidul de continuarea erodarii electorale, in perspectiva alegerilor din 2012.

Leul s-a depreciat usor vineri, inchizand saptamana la 4,1167/euro, luni dimineata s-a apreciat pana la 4,1050/euro, in linie cu tendinta monedelor regionale, insa nu e exclusa o corectie, pe fondul discutiilor dificile de la Bruxelles ale ministrilor de finante din zona euro, pe tema sustinerii Greciei cu un nou pachet de salvare de la incapacitatea de plata.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/analistii-ing-vad-presiuni-de-depreciere-a-leului-daca-emil-boc-demisioneaza-8268656
8268656
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.