ANAF scoate tunurile grele: Cea mai nouă armă a fiscului pentru controalele masive derulate la persoanele fizice

Autor: Alexandru Nanu Postat la 11 noiembrie 2022 26722 afişări

ANAF scoate tunurile grele: Cea mai nouă armă a fiscului pentru controalele masive derulate la persoanele fizice

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a derulat, în perioada august 2020 – noiembrie 2022, proiectul "Dezvoltarea de instrumente pentru creşterea conformării în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România", conform celui mai recent comunicat al ANAF.

 Proiectul a fost finanţat de către Comisia Europeană prin TSI - Instrumentul de asistenţă tehnică adresat statelor membre şi a beneficiat de serviciile de consultanţă ale EY ROMÂNIA.

Obiectivul general al proiectului a fost acela de a contribui la reforma instituţională, administrativă şi structurală care susţine dezvoltarea în România, prin acordarea de asistenţă către ANAF în vederea dezvoltării unor instrumente de creştere a conformării fiscale în domeniul impozitului pe venit al persoanelor fizice.

Un rezultat important al acestui proiect l-a reprezentat elaborarea Strategiei de creştere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România pentru perioada 2023-2025, aprobată de conducerea ANAF. Strategia se bazează, pe de-o parte, pe informaţiile şi rapoartele consultantului şi, pe de altă parte, pe valorificarea experienţei ANAF în administrarea impozitului pe venit.

Obiectivele Strategiei de creştere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România pentru perioada 2023-2025 sunt:

  • scăderea decalajului fiscal
  • creşterea gradului de conformare la declarare
  • creşterea nivelului de încredere al contribuabililor în ANAF
  • creşterea veniturilor declarate.

De asemenea, în cadrul acestui proiect, ANAF a implementat trei proiecte pilot de conformare, cu rol de exerciţiu şi experimentare, prin care s-a urmarit creşterea informării contribuabililor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii), venituri din activităţi educaţionale (meditaţii), precum şi venituri obţinute din activităţi şi servicii de înfrumuseţare/întreţinere corporală.

  • Au fost create trei ghiduri pentru contribuabili, publicate pe portalul ANAF, pentru a facilita corecta informare şi declarare a veniturilor de către categoriile vizate;
  •  S-au transmis câteva mii de informări şi notificări adresate contribuabililor care pot realiza venituri de natura celor menţionate mai sus, cu îndrumări asupra modalităţilor de conformare şi a avantajelor acestora;
  • Au fost organizate întâlniri online (webinarii) şi, în acelaşi timp, au fost create clipuri video, afişe şi alte materiale destinate informării.

Derularea proiectelor pilot a condus la creşterea nivelului conformării fiscale a categoriilor vizate, precum şi la creşterea experienţei ANAF în domeniu şi la perfecţionarea metodei de lucru. ANAF va continua şi va extinde la nivel naţional proiectele de acest gen, urmărind stimularea conformării contribuabililor prin servicii mai bune şi activităţi de informare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.