Americanii critică Berlinul: Mercantilismul german este cauza principală a dezechilibrelor comerciale din economia mondială

Postat la 30 noiembrie 2012 8 afişări

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a criticat Germania pentru excedentul uriaş de cont curent, realizat cu preţul austerităţii, care sufocă cererea internă, în detrimentul exporturilor celorlalte state din zona euro. Astfel, Germania, cea mai mare economie europerană, a înlocuit China ca sursă principală a dezechilibrelor comerciale la nivelul economiei mondiale şi reprezintă o cauză majoră a deficitului SUA, arată un raport al Trezoreriei privind politicile economice şi de schimb valutar ale celor mai importanţi parteneri comerciali ai Statelor Unite.

Până nu de mult China era descrisă de unii oficiali americani ca fiind un "manipulator de monedă" deoarece renminbiul, moneda naţională, ar fi ţinut artificial la niveluri scăzute pentru a face mai competitive exporturile chineze. Faptul că Trezoreria şi-a schimbat ţinta criticilor de la China la mercantilismul "deghizat" din Germania reflectă iritarea tot mai mare a SUA faţă de strategia statelor nord-europene de a profita de cererea mondială în loc să încurajeze consu mul intern, scrie The Telegraph. Exporturile economiilor competitive, precum Germania şi Olanda, beneficiază de avantajele unui euro menţinut la o valoare relativ scăzută, în timp ce costul acestei subaprecieri este suportat de ţările de la periferia uniunii monetare, ca Portugalia şi Grecia.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/americanii-critica-berlinul-mercantilismul-german-este-cauza-principala-a-dezechilibrelor-comerciale-din-economia-mondiala-10360015
10360015
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.