De la ameninţarea falimentului, în topul companiilor antreprenoriale: Nitramonia BC, care administrează combinatul de îngrăşăminte de la Slobozia, a avut venituri de 2 miliarde de lei, de cinci ori mai mari faţă de 2021

Autor: Miruna Diaconu Postat la 23 august 2023 162 afişări

Nitramonia BC, compania administrată de Eusebiu Guţu care înainte purta denumirea de Popasul Trebeş, a atins venituri de 2 miliarde lei anul trecut, intrând astfel în liga miliardarilor în lei.

De la ameninţarea falimentului, în topul companiilor antreprenoriale: Nitramonia BC, care administrează combinatul de îngrăşăminte de la Slobozia, a avut venituri de 2 miliarde de lei, de cinci ori mai mari faţă de 2021

Eusebiu Guţu, proprietarul Nitramonia BC, care funcţiona în trecut sub denumirea de Popasul Trebeş, a cumpărat în 2021 combinatul chimic de la Slobozia, iar anul acesta a făcut o nouă achiziţie şi a cumpărat combinatul chimic din Făgăraş. Ambele active sunt parte a fostului imperiu chimic al lui Ioan Niculae (Interagro).

Nitramonia BC, compania administrată de Eusebiu Guţu care înainte purta denumirea de Popasul Trebeş, a atins venituri de 2 miliarde lei anul trecut, intrând astfel în liga miliardarilor în lei. Rezultatul companiei este la cel mai înalt nivel de până acum, după o creştere de cinci ori faţă de rezultatele raportate cu un an în urmă, potrivit datelor Ministe­rului de Finanţe.

Compania a avut un profit net de 54 milioane lei, la jumătate faţă de profitul net înregistrat în 2021, potrivit aceleiaşi surse. Creşterea impresionantă a veniturilor com­pa­niei se datorează, în principal, repunerii în funcţiune a combina­tului Chemgas de la Slobozia, pe care antreprenorul Eusebiu Guţu l-a achiziţionat în 2021. La acea vreme, Eusebiu Guţu a cumpărat combinatul de la Slobozia de la omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro. Chemgas Holding Corporation, compania care administra atunci combinatul, se afla în insolvenţă, iar combinatul era la un pas de a fi închis.

În ultimii ani, Chemgas a înregistrat pierderi de zeci, chiar şi sute de milioane de lei, pe când datoriile au crescut anual. În 2019, compania avea datorii de circa 497 mil. lei.

De asemenea, grupul Interagro a intrat în insolvenţă în 2016, iar acum se află în reorganizare judiciară. Interagro opera până recent şase fabrici de îngrăşăminte şi peste 47.000 de hectare de teren agricol.

Businessul InterAgro a fost înfiinţat în 1994 de către omul de afaceri Ioan Niculae, ajungând în timp unul dintre cele mai mari jucători din agricultura românească.

La momentul achiziţiei, Eusebiu Guţu a declarat pentru ZF că va investi 30 de milioane euro în următorii cinci ani în combinatul chimic de la Slobozia, fiind nevoie de un amplu proces de modernizare.

De asemenea, antreprenorul spunea că are în plan schimbarea direcţiei de business pentru Popasul Trebeş astfel încât să se concentreze mai mult pe partea de producţie de îngrăşăminte, activitatea principală de atunci fiind comerţul cu cereale.

O altă tranzacţie realizată între cei doi oameni de afaceri a avut ca obiect combinatul de îngrăşăminte chimice de la Făgăraş. Anul acesta, Eusebiu Guţu a preluat activele fostului combinat chimic Nitroporos din Făgăraş, aflat în faliment, în schimbul sumei de 8,2 milioane lei.

În 2007, omul de afaceri Ioan Niculae a preluat cinci companii, printr-un proces de privatizare, după ce intraseră în lichidare, care în urma unei fuziuni au devenit Nitroporos. Cele cinci societăţi alcătuiseră în trecut Nitramonia, producător de îngrăşăminte chimice şi explozibili. În 2009, când cele cinci companii s-au reunit în Nitroporos, combinatul avea peste 2.100 de angajaţi, urmând ca, doar doi ani mai târziu, numărul să scadă la 600 de salariaţi. În 2014, activitatea combinatului a fost oprită, iar în 2016, după doi ani de la intrarea în insolvenţă, Nitroporos a ajuns în faliment, ca urmare a datoriilor acumulate.

Activele fostului combinat chimic, parte din grupul InterAgro, au fost scoase la vânzare încă de anul trecut la preţul de 16,4 mil. euro. Nitroporos avea ca activitate principală fabricarea îngrăşămintelor şi produselor azotoase, iar activităţile secundare făceau referire la fabricarea altor produse chimice anorganice de bază, fabricarea explozibililor şi fabricarea altor produse din material plastic.

Ambele combinate, controlate de omul de afaceri Ioan Niculae, au fost la un pas de a fi închise şi transformate în fier vechi, însă Eusebiu Guţu a pariat pe ele şi, cel puţin în cazul combinatului de la Slobozia, s-a dovedit a fi un pariu câştigat, aducând venituri record pentru compania care o conduce. 

După vânzarea combinatului de la Făgăraş, InterAgro a rămas cu combinatele Amurco Bacău, Amonil Slobozia, Donau Chem Turnu Măgurele, Gaz Pro Chemicals Săvineşti şi Viromet Victoria, toate fiind închise în prezent.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.