Ambiţiile lui Putin pot depăşi Ucraina. Fost comandant NATO: Putin vrea controlul asupra întregii Europe de Est

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 04 aprilie 2022 98 afişări

Ambiţiile lui Putin pot depăşi Ucraina. Fost comandant NATO: Putin vrea controlul asupra întregii Europe de Est

Un fost comandant NATO a avertizat că obiectivele reale ale preşedintelui rus Vladimir Putin în războiul din Ucraina sunt stabilirea controlului asupra Europei de Est şi „zdrobirea alianţei Nord Atlantice”, scrie Business Insider.

În timpul unui interviu acordat duminică pentru CNN, generalul în retragere Wesley Clark a cerut Occidentului să furnizeze mai multe arme Kievului.

"Putin vrea Ucraina. Vrea şi statele baltice. El vrea controlul asupra Europei de Est. Vrea să distrugă NATO şi vrea Statele Unite afară din Europa", a declarat generalul SUA pentru CNN.

Clark, care a servit drept comandant suprem aliat al NATO pentru Europa din 1997 până în 2000, a spus că Putin doreşte „să perturbe sistemul internaţional” şi să „dezarmeze emoţional şi moral Occidentul”.

El a cerut, de asemenea, SUA şi aliaţilor săi din NATO să întărească ajutorul militar pentru Ucraina, în special cu avioanele de luptă - o zonă în care Pentagonul a refuzat să intervină, după ce a respins planul polonez de a furniza Kievului avioane MIG-29.

"Ucraina este doar câmpul de luptă actual. Dar dacă ucrainenii înving Rusia pe acest câmp de luptă, totul se schimbă", a spus Clark. „Aşadar, cel mai bun mod de a proteja NATO, cel mai bun mod de a proteja sistemul internaţional este de a oferi Ucrainei asistenţa pe care o solicită”.

În timp ce campaniile militare ale SUA din ultimii 50 de ani au implicat ajutorul unor ţări „care nu erau atât de pregătite să lupte”, războiul din Ucraina capătă un aspect diferit, a declarat generalul.

"Ucraina este o ţară din prima lume. Soldaţii lor au o educaţie la fel de bună ca a noastră. Ei sunt la fel de buni din punct de vedere tehnic ca şi noi", a declarat Clark.

Generalul în retragere a spus că forţele ruse vor căuta în continuare să captureze oraşul Dnipro din estul Ucrainei pentru a opri trupele ucrainene în zona Donbas, unde Moscova a recunoscut două teritorii separatiste ca state independente.

Pentru a împiedica înaintarea Rusiei către Dnipro, Ucraina ar avea nevoie de „echipament greu de luptă” dincolo de ceea ce Statele Unite le-au furnizat până acum, a declarat Clark.

Războiul din Ucraina urmează să intre în cea de-a 39-a zi luni. Cel puţin 1.417 civili ucraineni au fost ucişi în luptele şi bombardamentele care afectează ţara, iar 2.038 au fost răniţi, potrivit Naţiunilor Unite, organizaţia remarcând, de asemenea, că cifrele reale sunt probabil mult mai mari. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.