Ambasadorul SUA: Dacă nu ar fi existat corupţie în România, s-ar fi construit mai repede autostrăzi

Autor: Ana Maria Lazăr Postat la 29 octombrie 2015 60 afişări

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat joi, că în România s-ar fi construit mai repede autostrăzi dacă nu ar fi existat corupţie şi a felicitat România pentru lupta anticoruţie.

"Trebuie să felicit România pentru lupta împotriva corupţiei, pentru că această corupţie este furt din resursele publice care sunt disponibile României. Dacă acea corupţie nu ar fi apărut, acele resurse poate că ar fi mers în direcţia construirii mai rapide de autostrăzi. (...) Am văzut statisticile potrivit cărora numărul de kilometri de autostradă este în continuare foarte mic, comparativ cu alte ţări ale UE, inclusiv vecinii României", a declarat ambasadorul, în timpul unui tur ghidat prin centrul Capitalei.

De asemenea, ambasadorul a spus că România primeşte asistenţă financiară din partea Uniunii Europene şi că este necesară dezvoltarea capacităţii administrative pentru folosirea resurselor care sunt puse la dispoziţia României.

"România este în mare parte, în continuare, în dezvoltare, se recuperează după dictatura sub care a trăit pentru o perioadă de timp atât de mare, după al Doilea Război Mondial. Au trecut doar 25-26 de ani de la Revoluţie. România primeşte asistenţă din partea Uniunii Europene, fonduri structurale care vor permite în timp să îşi îmbunătăţească infrastructura. Ca să folosească aceste fonduri, trebuie să dezvolte capacitatea administrativă, serviciul public cu aptitudini şi talentat, capabil să folosească în cea mai bună şi eficientă manieră resursele care sunt disponibile României", a mai spus diplomatul.

Întrebat dacă a mers şi în afara Bucureştiului, Klemm a spus: "Nu, dar voi merge foarte curând. Luna viitoare merg cu maşina la Craiova, la Timişoara, înapoi la Sibiu şi Braşov. Astfel voi avea ocazia să vizitez o parte mai mare din România, să experimentez pe cont propriu infrastructura rutieră".

Hans Klemm a avut, joi, şi o întâlnire cu conducerea CSM, respectiv cu preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului, Marius Badea Tudose şi Bogdan Gabor, în cadrul căreia a reafirmat sprijinul SUA în identificarea şi dezvoltarea unor mecanisme de susţinere a independenţei justiţiei, luptei împotriva corupţiei şi a statului de drept în România.

"În cadrul vizitei, prilejuită de numirea Excelenţei Sale, domnul Hans Klemm, în calitate de ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, acesta a reafirmat sprijinul Statelor Unite ale Americii în identificarea şi dezvoltarea unor mecanisme eficiente de colaborare care să susţină independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi statul de drept în România", se arată într-un comunicat de presă, transmis agenţiei MEDIAFAX, de CSM.

Conform sursei citate, conducerea Consiliului a făcut o prezentare generală a rolului, structurii şi atribuţiilor instituţiei, accentuând priorităţile stabilite pentru această perioadă: garantarea independenţei sistemului judiciar şi responsabilizarea acestuia, evaluarea impactului intrării în vigoare a noilor coduri civile şi penale, formarea profesională a magistraţilor, luarea măsurilor pentru buna funcţionare a instanţelor şi parchetelor, formularea propunerilor de modificări legislative cu privire la legile justiţiei şi demersuri privind recuperarea bunurilor provenite din infracţiuni.

"Conducerea Consiliului a apreciat preocuparea şi sprijinul constant al misiunii diplomatice la Bucureşti în susţinerea acţiunilor de reformare a sistemului judiciar din România, fiind subliniată în mod deosebit colaborarea instituţională, inclusiv prin programe de formare şi schimb de experienţă dedicate judecătorilor şi procurorilor români. De asemenea, în cadrul discuţiilor, s-a evidenţiat buna colaborare dintre instituţiile reprezentative ale sistemului judiciar din România, dar şi dintre Consiliu şi celelalte puteri ale statului, în scopul continuăriinreformelor legislative din România, cu precădere cele vizând continuarea luptei împotriva corupţiei", au precizat reprezentanţii CSM.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
HANS KLEMM,
CORUPŢIE,
AUTOSTRĂZI
/actualitate/ambasadorul-sua-daca-nu-ar-fi-existat-coruptie-in-romania-s-ar-fi-construit-mai-repede-autostrazi-14867021
14867021
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.