Ambasadorul Rusiei la ONU: Cei care au anchetat atacurile chimice din Siria s-au umplut de ruşine

Autor: Andrei Ionascu Postat la 18 noiembrie 2017 188 afişări

Mecanismul Comun de Investigaţie privind atacurile chimice din Siria, care reuneşte experţi ONU şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, a lansa acuzaţii nefondate la adresa Damascului şi a Moscovei, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, relatează agenţia Tass.

"Comisia s-a umplut de ruşine. Rusia va fi de acord cu prelungirea mandatului acesteia numai dacă vor fi eradicate deficienţele fundamentale în activitatea comisiei. Proiectul a rămas pe masă, chiar dacă membrii Consiliului l-au respins. Dar am putut permite continuarea activităţii comisiei în modul actual. Concluziile celui de-al şaptelea raport privind investigarea incidentului chimic din Khan Sheikhun reprezintă un nonsens, contrazicând legile fizicii şi ale balisticii. A fost plin de lacune şi neconcordanţe", a spus Nebenzia.

Ambasadorul Rusiei la ONU a enumerat deficienţele depistate în investigaţie: "metode de lucru la distanţă fără a vizita vreodată locul faptei; utilizarea unor probe dubioase primite de la grupările de opoziţie; nefolosirea pe deplin a metodelor şi mijloacelor prevăzute de Convenţia privind armele chimice".

Diplomatul rus a subliniat participarea activă a ţării sale la toate consultările pe această temă şi a spus că toate acuzaţiile adresate Moscovei au reprezentat mai mult decât o tentativă de dezinformare.

"Poziţia Federaţiei Ruse este neschimbată - condamnăm folosirea armelor chimice de către oricine, indiferent de circumstanţe. Persoanele care comit astfel de crime trebuie să fie trase la răspundere. În ultimii trei ani, Rusia şi China au avut numeroase încercări de a iniţia un răspuns adecvat al Consiliului de Securitate al ONU la o astfel de ameninţare. Din nefericire, ele nu au fost întâmpinate cu o înţelegere corespunzătoare de către partenerii noştri occidentali. Rusia a susţinut încă de la început crearea Mecanismului Comun de Investigaţie, care să acorde mai multă atenţie activităţilor chimice din regiune", a mai spus Vasili Nebenzia.

Vineri, Moscova a blocat prin veto un proiect de rezoluţie ce prevedea prelungirea cu 30 de zile a mandatului experţilor ONU şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice care anchetează atacurile cu arme chimice din Siria.

Moscova a criticat în mai multe rânduri metodologia anchetei, afirmând că o investigaţie imparţială este imposibilă, după ce anchetatorii au indicat că regimul de la Damasc este responsabil pentru atacul chimic comis pe data de 4 aprilie în oraşul sirian Khan Sheikhun, soldat cu peste 80 de morţi, inclusiv numeroşi copii şi femei.

Rusia a intervenit de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad în conflictul civil din Siria.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
ONU,
SIRIA

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.