Ambasadorul Chinei la Paris provoacă un mare scandal diplomatic: „Aceste ţări din fosta URSS nu au un statut real în dreptul internaţional” / Reacţia Franţei

Autor: Laura Buciu Postat la 24 aprilie 2023 51 afişări

Ambasadorul Chinei la Paris provoacă un mare scandal diplomatic: „Aceste ţări din fosta URSS nu au un statut real în dreptul internaţional” / Reacţia Franţei

Franţa şi statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania şi-au exprimat consternarea după ce ambasadorul Chinei la Paris a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor ţări sovietice, precum Ucraina.

Întrebat despre poziţia sa cu privire la faptul că Crimeea face sau nu parte din Ucraina, ambasadorul chinez Lu Shaye a declarat într-un interviu difuzat vineri la televiziunea franceză că, din punct de vedere istoric, Crimeea a făcut parte din Rusia şi a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hruşciov.

„Aceste ţări din fosta URSS nu au un statut real în dreptul internaţional, deoarece nu există niciun acord internaţional care să materializeze statutul lor suveran”, a spus Shaye.

Franţa a reacţionat duminică prin declararea „solidarităţii sale depline” cu toate ţările aliate afectate, despre care a spus că şi-au dobândit independenţa „după decenii de opresiune”, scrie Reuters.

„În ceea ce priveşte în mod specific Ucraina, aceasta a fost recunoscută pe plan internaţional în interiorul graniţelor, inclusiv în Crimeea, în 1991, de către întreaga comunitate internaţională, inclusiv China”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că China va trebui să clarifice dacă aceste comentarii reflectă sau nu poziţia sa.

Cele trei state baltice, care au făcut parte în trecut din Uniunea Sovietică, au reacţionat în acelaşi mod ca şi Franţa.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns unei solicitări din partea Reuters de a comenta declaraţiile ambasadorului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ambasador,
ucraina,
suveranitate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.