Allianz-Ţiriac: Primele de asigurare insuficiente au fost principala sursă a falimentelor trecute. “În lipsa tratării cauzelor reale, nu a simptomelor, intervenţia asupra tarifelor poate reduce aparent presiunea la nivelul asiguraţilor, dar riscă să pună piaţa sub presiune”

Autor: Roxana Rosu Postat la 07 aprilie 2023 34 afişări

Allianz-Ţiriac: Primele de asigurare insuficiente au fost principala sursă a falimentelor trecute. “În lipsa tratării cauzelor reale, nu a simptomelor, intervenţia asupra tarifelor poate reduce aparent presiunea la nivelul asiguraţilor, dar riscă să pună piaţa sub presiune”

Compania Allianz-Ţiriac a declarat vineri, în contextul deciziei Guvernului de a îngheţa tarifele RCA pe o perioadă de 6 luni, că cel mai important principiu în asigurări este suficienţa primelor de asigurare în raport cu angajamentele de plată asumate, iar primele prea mici au fost sursa falimentelor din piaţa de asigurări din ultimii 8 ani.

“În lipsa tratării cauzelor reale, nu a simptomelor, intervenţia asupra tarifelor poate reduce aparent presiunea la nivelul asiguraţilor, dar riscă să pună piaţa sub presiune.  E ca şi cum, pe o oală în fierbere aşezăm un capac, fără să reducem intensitatea focului, fără să scădem temperatura apei şi fără să existe posibilitatea de debuşeu. O nouă „explozie” poate fi evitată doar dacă intervenim asupra cauzelor. O soluţie viabilă trebuie să asigure respectarea principiului suficienţei primelor de asigurare în raport cu riscurile, universal valabil în lume, pentru că altfel se plantează seminţele următoarelor falimente şi se menţine cercul vicios, cu efecte nocive asupra încrederii consumatorilor”, subliniază Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac.

Compania este de părere că, ţinând cont de situaţia excepţională de pe piaţă, după falimentul Euroins, soluţia adoptată de Guvern este un compromis acceptabil pe termen scurt, care să dea timp pentru corectarea cauzelor reale ale dezechilibrelor şi crearea cadrului legislativ adecvat, în beneficiul consumatorilor.

Primele de asigurare suficiente sunt sursa principală de finanţare a despăgubirilor care se plătesc zi de zi, sursa principală pentru constituirea rezervelor de daună, care garantează că orice plată viitoare către asiguraţi poate fi efectuată, în condiţiile asumate, dar şi baza pentru o capitalizare adecvată, care asigură funcţionarea pe temen lung a companiilor de asigurări, se arată în comunicatul companiei.

Allianz-Ţiriac subliniază faptul că prin poliţele RCA se acoperă daune şi riscuri cu sume mari, care pot depăşi 7 milioane de euro, că un singur accident poate însemna atât pagube materiale, cât şi vătămări corporale sau morale produse mai multor persoane şi că, din păcate, acestea nu sunt cazuri ipotetice ci reale, cu o frecvenţă ridicată în România în comparaţie cu alte ţări.

Potrivit UNSAR, cel puţin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese, România fiind „campioană” în Europa la acest capitol.

În aceste condiţii, suficienţa primelor este un criteriu vital, pentru ca victimele accidentelor de circulaţie să poate fi despăgubite rapid şi integral.

Asigurătorul atrage atenţia că vânzarea de prime incorect dimensionate faţă de angajamentele asumate, în perioada de plafonare sau nu, a fost principala cauză a falimentelor din ultimii 8 ani.

”Pericolul nu a trecut, iar lecţia vitală pe care cu toţii - piaţa, autorităţile, decidenţii politici şi clienţii deopotrivă – trebuie să o reţinem este aceea a adecvării primelor în raport cu angajamentele de plată”, se precizează în comunicat.

Guvernul a aprobat hotărâ­rea de guvern privind plafonarea tarifelor RCA la nivelul de la finalul lunii februarie 2023, când media era mai mică cu 12% faţă de tariful de referinţă, dar în acelaşi timp, în următoarele 6 luni trebuie adoptate modificări legislative care să împiedice alte falimente, a spus premierul României Nicolae Ciucă

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
presiune,
asigurare,
refuz,
allianz,
faliment,
piata,
tarife

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.