Aleşii locali, doar două mandate succesive. REACŢIILE primarilor la iniţiativa legislativă aprobată tacit de deputaţi: "Cred că e o glumă"

Autor: Dana Pasca, Diana Stancovici, Ciprian Sterian, Andreea Tobias, Marian Buga Postat la 20 noiembrie 2014 367 afişări

Iniţiativa legislativă aprobată tacit de Camera Deputaţilor care prevede că aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive provoacă reacţii de contrariere din partea primarilor aflaţi în funcţie de mai mult de opt ani.

Cei mai longevivi primari din Arad spun că limitarea mandatelor e ”o lovitură” dată administraţiei

Primarii cu cele mai multe mandate din judeţul Arad consideră că iniţiativa legislativă de limitare a numărului de mandate ale aleşilor locali este ”o lovitură dată administraţiei locale”, care ar bloca proiecte şi ar descuraja candidaţii, în condiţiile în care ei renunţă la profesii pentru funcţii.

Primarii cu cele mai multe mandate din judeţul Arad spun că iniţiativa legislativă aprobată tacit de Camera Deputaţilor, privind limitarea numărului de mandate la două, ”este greşită” şi va bloca proiecte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aflat la al şaptelea mandat, pentru că a fost primar şi înainte de Revoluţie, edilul-şef al oraşului arădean Sebiş, Gheorghe Feieş (PDL) spune că iniţiativa legislativă este ”o lovitură dată administraţiei locale”.

”În Germania sunt primari şi de 60 de ani. Continuitatea este importantă în administraţie pentru că permite realizarea unor proiecte pe termen mediu şi lung”, spune Feieş.

El consideră că şi candidaţii vor fi descurajaţi de limitarea numărului de mandate succesive.

”Un primar ales îşi pierde profesia şi renunţă la toate celelalte activităţi. Nu ştiu câţi vor mai candida dacă se gândesc că pot să fie primari cel mult opt ani. O astfel de reglementare ar reduce competiţia şi calitatea candidaţilor”, a spus Feieş.

Şi primarul oraşului Chişineu-Criş, Gheorghe Burdan (PSD), aflat la al cincilea mandat, critică iniţitiva.

”Funcţia de primar e aproape o meserie. Experienţa cumulată în timpul mandatelor este foarte folositoare comunităţii. Limitarea la două mandate va avea efecte asupra administraţiei locale, asupra proiectelor care au nevoie de continuitate. Nu ştiu ce substrat are iniţiativa, dar sigur nu e pentru dezvoltarea localităţilor. Mai utilă ar fi o lege care să-i tragă la răspundere pe primarii care nu şi-au onorat promisiunile electorale”, a spus Burdan.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă (PDL), afirmă că cei doi iniţiatori ”nu au ajuns niciodată primari, deşi au candidat”.

"Până va deveni lege această iniţiativă, care trebuie să treacă şi de Senat, vă pot spune că cei doi colegi iniţiatori nu au ajuns niciodată primari, deşi au candidat. În schimb, vă garantez că o parte dintre primarii care au depăşit două mandate pot ajunge oricând în Parlament, iar poate aşa se va face şi o schimbare în Parlament”, a spus Falcă, aflat la al treilea mandat succesiv.

Primar aflat în funcţie din 1992, despre iniţiativa privind limitarea mandatului: Cred că e o glumă

Primarul comunei Păuca, Niculae Dancu (PDL), ales în funcţie din 1992 şi cel mai longeviv edil-şef din judeţul Sibiu, spune că iniţiativa deputaţilor Cezar Preda şi Gheorghe Udrişte de limitare a mandatelor aleşilor locali este "o glumă", iar punerea în aplicare ar stopa dezvoltarea localităţilor.

"Cred că este o glumă. Eu îmi doresc să fie o glumă. N-am auzit ca undeva în lume să mai fie aşa ceva, cred că am fi unici. În republica noastră originală însă se poate întâmpla orice", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei sibiene Păuca, Niculae Dancu.

Întrebat dacă este de părere că iniţiativa legislativă privind limitarea mandatelor aleşilor ar putea stopa dezvoltarea localităţilor, primarul din Păuca a răspuns: "Cu siguranţă".

"Nu toţi succesorii unui primar după două mandate vor vrea să continue anumite proiecte. Toţi vor avea o anumită atitudine faţă de proiectele începute de fostul primar şi este foarte posibil să aibă de pierdut comunitatea", a completat Niculae Dancu.

El este primar în comună încă din 1992. La primul mandat a candidat ca independent şi a reuşit să câştige alegerile.

"Aveam atunci 31 de ani, eram cel mai tânăr primar din judeţ. În alte localităţi oamenii au ales reprezentanţi ai unor partide istorice - PNŢCD, PNL -, dar eu fiind tânăr n-aveam cultură politică, o istorie politică, dar oamenii mă cunoşteau şi m-au ales", a povestit primarul din Păuca.

În perioada 1992-1996, el a fost independent. În 1996 s-a înscris în Partidul Democrat şi următoarele mandate le-a câştigat ca membru al acestui partid. În perioada aprilie 2003-octombrie 2004, a fost membru al PSD, perioadă pe care o descrie ca "o mică rătăcire", iar apoi s-a înscris în PDL, unde este şi acum.

Boşcodeală, primar de 18 ani: Iniţiativa privind limitarea mandatului aleşilor n-are nicio şansă

Constantin Boşcodeală, care de 18 ani este primar al Buzăului, spune că iniţiativa legislativă prin care aleşii localii nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive "este o prostie" şi "nu are nicio şansă să treacă pentru că e neconstituţională".

Constantin Boşcodeală a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că "dreptul de a alege şi a fi ales este garantat prin Constituţie pentru toţi cetăţenii".

"Asta este o prostie. Senatul e camera decizională, dar chiar şi aşa legea nu are nicio şansă să treacă pentru că e neconstituţională. Dreptul de a alege şi a fi ales e garantat prin Constituţie pentru toţi cetăţenii, cu excepţia preşedintelui care este limitat la două mandate", a spus primarul Buzăului.

Boşcodeală este primar al Buzăului din anul 1996, el aflându-se la al cincilea mandat.

Aleşii locali vor avea dreptul doar la două mandate succesive - iniţiativă legislativă

Aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive, conform unei iniţiative legislative aprobate tacit, miercuri, de Camera Deputaţilor.

Proiectul prevede că nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcţia de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte consiliu judeţean decât cel mult pentru două mandate.ost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere şi vot final din 15 octombrie a fost depăşit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PRIMARI,
INIŢIATIVĂ,
MANDATE
/actualitate/alesii-locali-doar-doua-mandate-succesive-reactiile-primarilor-la-initiativa-legislativa-aprobata-tacit-de-deputati-cred-ca-e-o-gluma-13606116
13606116
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.