Alerta maximă la BNR: Presiune foarte mare pe scaderea cursului. Euro a înregistrat una dintre cele mai mai mari scăderi la Bucureşti de pe o zi pe alta: de la 4,92 lei/euro la 4,9 lei/euro, adică 0,33% într-o zi

Autor: Ştefan Stan Postat la 09 august 2022 43 afişări

Alerta maximă la BNR: Presiune foarte mare pe scaderea cursului. Euro a înregistrat una dintre cele mai mai mari scăderi la Bucureşti de pe o zi pe alta: de la 4,92 lei/euro la 4,9 lei/euro, adică 0,33% într-o zi

BNR a afişat marţi un curs de 4,9 lei/euro, faţă de 4,92 lei/euro ziua precedentă, o scădere de nu mai puţin de 0,33%.

Euro se află intr-o presiune foarte mare în acest moment datorită intrărilor de valută în economie.

Dacă la începutul anului, din cauza riscului de inflaţie şi a războiului din Ucraina, Euro era aşteptat să crească la 5 lei/euro, acum a ajuns la 4,9, iar la ce presiuni sunt pe piaţa valutară, ar putea să coboare si mai mult.

Banca Naţională a României prognozează o inflaţie de 13,9% în decembrie 2022, de 7,5% în decembrie 2023 şi de 2,3% în iunie 2024, conform Raportului asupra inflaţiei prezentat marţi de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Guvernatorul spune că rata inflaţiei se va plafona în acest trimestru, chiar dacă este posibil ca în august să se înregistreze unele creşteri. „Treptat-treptat, tendinţa e de scădere”, o majorare urmând să se înregistreze în perioada martie - aprilie a anului viitor, generată de posibilitatea încetării schemei de sprijin a consumatorilor.

Războiul din Ucraina, evoluţiile de pe piaţa muncii rămân însă o sursă majoră de incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice.

La precedentul raport asupra inflaţiei, în luna mai, BNR santicipa că inflaţia va atinge la finele acestui an la 12,5%, după un maxim de peste 14% în luna iunie. În 2023 prognoza era de scădere la o cifră în trimestrele II, III şi IV şi să ajungă la 6,7%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.