Ajutorul vine din Vest. Franţa şi Moldova au încheiat un acord de apărare pe fondul pericolului rusesc. Emanuel Macron: Vom menţine un sprijin neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 08 martie 2024 60 afişări

Ajutorul vine din Vest. Franţa şi Moldova au încheiat un acord de apărare pe fondul pericolului rusesc. Emanuel Macron: Vom menţine un sprijin neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

Franţa şi Republica Moldova au semnat acorduri de cooperare în domeniul apărării şi al cooperării economice, ca parte a eforturilor preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru ca ţările occidentale să sprijine Ucraina şi pe cei mai vulnerabili vecini ai săi împotriva agresiunii ruseşti, scrie Financial Times.

Acordurile bilaterale convenite recent au fost încheiate la o săptămână după ce regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Moldova a cerut ajutorul Moscovei, într-un apel care a avut ecou în cazul separatiştilor din regiunea ucraineană Donbas de est la începutul conflictului din 2014. În ultimele zile, oficialii ruşi au comparat conducerea proeuropeană a Republicii Moldova cu cea a Ucrainei.

Războiul din Ucraina a avut repercusiuni grave asupra Moldovei, o ţară mică, fără ieşire la mare, care se învecinează cu Ucraina şi România şi care are relaţii tensionate cu Moscova de la un conflict secesionist din anii 1990. Invazia pe scară largă a Rusiei în ţara vecină a Moldovei a accelerat drumul spre vest a ţării, iar naţiunii i-a fost acordat statutul de candidat la UE alături de Ucraina în iunie 2022.

„Astăzi, linia frontului este Ucraina în bătălia pentru Europa, pentru tot ceea ce ne este drag şi apărăm. Este în joc securitatea noastră comună. Dacă agresorul nu va fi oprit, el va continua să meargă, iar linia frontului va continua să se apropie. Mai aproape de noi. Mai aproape de voi.” a declarat joi, la Paris, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Macron a promis că Franţa va menţine „un sprijin neclintit” pentru "independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială” a Republicii Moldova.

Acordul de apărare include plasarea unui reprezentant militar francez în Republica Moldova, precum şi programe de instruire şi livrări de arme. Parisul s-a angajat, de asemenea, să investească în proiecte energetice, resurse naturale şi transport feroviar în Republica Moldova.

Faptul că Macron se îndreaptă spre Moldova vine după ce luna trecută a declarat că nu ar trebui exclusă o desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina - comentarii care au provocat respingeri rapide din partea aliaţilor săi din NATO.

Cu toate acestea, preşedintele francez şi-a continuat eforturile diplomatice pentru a consolida sprijinul pentru Ucraina. În timpul unei vizite la Praga, marţi, el a declarat că Parisul se va alătura unei iniţiative conduse de Cehia pentru a cumpăra muniţie suplimentară pentru Kiev din ţări non-europene.

Preşedintele ceh Petr Pavel a declarat că „o misiune de antrenament NATO în Ucraina nu ar reprezenta niciun fel de încălcare a dreptului internaţional”.

Republica Moldova a început să negocieze un acord bilateral cu Franţa în 2022, dar finalizarea acestuia ar trebui privită în contextul „rolului de lider al Franţei în ceea ce priveşte necesitatea de a intensifica sprijinul pentru Ucraina”, a declarat fostul ministru de externe moldovean Nicu Popescu.

„Moldova este, de asemenea, parte a acestui efort” a mai spus acesta.

Republica Moldova este un stat neutru, iar capacitatea sa de a-şi consolida armata este limitată de resurse financiare foarte limitate. În decembrie, ţara a semnat un contract cu Franţa pentru achiziţionarea unui sistem radar de la Thales. De asemenea, anul trecut şi-a majorat bugetul pentru apărare cu 70%, ajungând la 85 de milioane de euro, precum şi a apelat la 40 de milioane de euro de la Fondul european pentru pace, un program de asistenţă financiară.

Creşterea sprijinului francez pentru Moldova „ne arată că Europa înţelege în sfârşit că putem fi în siguranţă doar dacă vecinii noştri sunt în siguranţă”, a declarat Siegfried Mureşan, un deputat român care prezidează delegaţia Parlamentului European în Moldova.

El a spus că apelul Transnistriei la ajutorul Rusiei a fost o reamintire a ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul în care Rusia ar câştiga în Ucraina. Dar situaţia este „mai stabilă decât suntem tentaţi să credem - atâta timp cât Ucraina ţine forţele ruseşti departe de Transnistria”, a adăugat el.

După apelul Transnistriei, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că Moldova riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev„

El a acuzat guvernul de la Chişinău că „blochează tot ce este rusesc” şi că pune „presiuni economice serioase” asupra Transnistriei.

Transnistria are o populaţie de mai puţin de o jumătate de milion de locuitori, dintre care aproximativ 200.000 sunt ruşi.Moscova a păstrat o bază militară cu aproximativ 1.300 de soldaţi pe teritoriu după ce rebelii pe care i-a susţinut la începutul anilor 1990 au declarat independenţa faţă de Chişinău în urma unui război secesionist.

Preşedintele Vladimir Putin s-a întâlnit separat, marţi, cu Evghenia Guţuţu, guvernatorul Găgăuziei, o altă regiune pro-rusă din sudul Republicii Moldova, pentru a asculta plângerile acesteia cu privire la guvernul de la Chişinău.

Forţele ruseşti ar putea prelua controlul asupra Transnistriei doar dacă ar ocupa portul ucrainean Odesa şi teritoriul din jur.Rusia a tras rachete şi drone asupra Odesa în repetate rânduri începând din 2022, inclusiv miercuri, când preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy se afla în vizită în oraş împreună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, dar nu a încercat să ocupe oraşul.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.