Pe aici nu se trece: NATO a intrat într-o cursă contra cronometru pentru consolidarea frontului estic în faţa ameninţării ruseşti. Ce înseamnă România pe harta celei mai puternice alianţe militare din istorie

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 19 august 2022 767 afişări

Pe aici nu se trece: NATO a intrat într-o cursă contra cronometru pentru consolidarea frontului estic în faţa ameninţării ruseşti. Ce înseamnă România pe harta celei mai puternice alianţe militare din istorie

Imediat după  invazia lansată de Vladimir Putin în Ucraina, colonelul francez Clement Torrent a primit un ordin care reflectă întrijorarea şi pericolul care pluteşte deasupra regiunii Mării Negre. Colonelul are o singură misiune: să ridice o bază militară pentru 1.000 de soldaţi în una dintre secţiunile flancului estic al NATO, scrie Bloomberg.

Lucrând alături de alţi 200 de soldaţi din Franţa, Belgia şi Olanda, colonelul are termen ca până la până la iarnă să finalizeze ridicarea bazei militare din Transilvania.

„Este vorba de solidaritate. O alianţă şi beneficiile sale trebuie să fie tangibile”, a declarat colonelul.

În timp ce puterile occidentale caută să răspundă ameninţării reprezentate de Vladimir Putin, războiul dirijat de dictatorul de la Kremlin a ridicat o întrebare fundamentală printre cei vechi membri ai alianţei: Vor lupta state precum SUA, Franţa şi Germania pentru a apăra statele ex-comuniste mai puţin dezvoltate?

La şase luni de la invazia lui Putin, NATO se concentrează cu fermitate pe contracararea influenţei şi actiunilor Rusiei în sud-estul Europei, pentru a împiedica regiunea să devină punctul slab al alianţei.

Marea Neagră desparte Europa de Asia, fiind înconjurată de Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia şi Georgia. Este totodată o rută comercială esenţială pentru produsele agricole care pleacă din Ucraina şi Rusia, făcând legătura cu Marea Mediterană prin strâmtoarea Bosfor din Turcia.

Liderii est-europeni au avertizat privind intensificarea ameninţării ruseşti încă din 2008, atunci când Moscova a atacat Georgia, provocare ce a fost urmată de anexarea ilegală a Crimeei în 2014, si de conflictul care se desfăşoară în prezent pe teritoriul Ucrainei.

Încă din 2008, Kremlinul şi-a consolidat capacităţile militare în Marea Neagră, mutând forţele terestre, consolidând apărarea aeriană şi modernizându-şi flota maritimă, în timp ce şi-a intensificat activitatea în zonele de război, inclusiv în Libia şi Siria, unde are o bază navală.

„Marea Neagră este poarta Rusiei către Orientul Mijlociu, Africa, dar şi dincolo de acestea„ a spus Iulia Joja, directorul Middle East Institute din Washington.

La doar câteva săptămâni după invazia din 24 februarie, alianţa a convenit, în cadrul unui summit de la Bruxelles, să creeze patru noi grupuri de luptă pentru România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, care să completeze cele patru grupuri pe care le desfăşurase în Polonia şi în statele baltice, ca parte a aşa-numitei abordări "tripwire".

România, o ţară de aproape 19 milioane de locuitori care împarte o graniţă de aproape 640 de kilometri cu Ucraina, găzduia deja aproximativ 1.000 de soldaţi NATO, majoritatea americani, înainte de război, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

În urma atacului Rusiei asupra Ucrainei, membrii NATO şi-au sporit semnificativ prezenţa la graniţele estice ale alianţei, desfăşurând mai multe trupe, avioane şi nave. Planul este de a crea garnizoane în restul statelor NATO aflate la graniţă, unde prin rotaţie vor ajunge în mod regulat noi trupe, care cuprind aproximativ 1.000 de soldaţi.

„Suntem gata să luptăm cot la cot cu românii şi vom lupta împreuna dacă situaţia o va cere”, a declarat Colonelul Flavien Garrigou, înaltul reprezentant al Franţei în România.

România a reuşit să aloce 2% din PIB pentru apărare încă din 2015 şi urmăreşte să aloce 2,5% începând cu 2023. În total, factura pentru apărare şi achiziţii militare totalizează cel puţin 12 miliarde de euro, cea mai mare achiziţie din până acum fiind un sistem de rachete antiaeriene Patriot, în valoare de patru miliarde de euro. El va deveni complet operaţional până la finalul acestui an.

Baza militară de la Cincu (Transilvania) va fi finalizată şi complet operaţională tot către finalul lui 2022. Desfăşurarea de forţe şi consolidarea flancului estic subliniază vigilenţa şi seriozitatea NATO pentru a fi gata de conflict, dacă Rusia va trece de la ameninţări la fapte.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alianta,
nato,
romania,
consolidare,
amenintare,
militar,
cursa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.