Agenţia Moody's retrogradează Marea Britanie, pe fondul COVID-19 şi al Brexit

Autor: Dorin Oancea Postat la 17 octombrie 2020 166 afişări

Agenţia de evaluare Moody’s a redus ratingul datoriei Regatului Unit din cauza impactului economic al crizei coronavirusului, a Brexit şi a lipsei unor planuri bugetare clare din partea guvernului prim-ministrului Boris Johnson, anunţă Reuters.

Agenţia Moody's retrogradează Marea Britanie, pe fondul COVID-19 şi al Brexit

Moody’s a redus ratingul la „Aa3” de la „Aa2”, punând Marea Britanie la acelaşi nivel cu Belgia şi Republica Cehă.

A şasea cea mai mare economie din lume a înregistrat cea mai mare scădere din G7 în al doilea trimestru, iar datoria sa publică a depăşit 2.000 de miliarde de lire sterline (2.600 de miliarde de dolari), depăşind 100% din produsul intern brut.

Moody’s a spus că avansul economiei Marii Britanii a fost „semnificativ mai slab decât se aştepta şi este probabil să rămână aşa în viitor”.

Declasarea a fost o altă lovitură pentru premierul Boris Johnson, care este supus tirului partidelor de opoziţie şi al parlamentarilor din Partidul Conservator pentru modul în care a tratat pandemia, care a ucis mai mulţi oameni în Marea Britanie decât oriunde în Europa.

Moody’s a declarat că eşecul Marii Britanii de a ajunge la un acord comercial cu UE ar agrava daunele cauzate de COVID-19.

Johnson a declarat vineri mai devreme că în prezent o continuare a negocierilor comerciale nu mai are rost.

Moody’s a mai aaapreciat că Marea Britanie şi-a pierdut disciplina bugetară şi că nivelurile sale ridicate de datorie nu vor coborî rapid.

„Marea Britanie nu are efectiv o ancoră a politicii fiscale”, a spus agenţia.

Moody’s a revizuit perspectiva datoriei suverane a ţării la „stabilă” de la „negativă”. Scăderea plasează ratingul Moody la acelaşi nivel cu cel al agenţiei Fitch, în timp ce Standard & Poor’s evaluează ţara cu un radic mai ridicat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
moodys,
marea britanie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.