Zile negre pentru dolar

Postat la 27 noiembrie 2007 1 afişăre

Moneda americana a coborat in continuare pe parcursul saptamanii trecute.

Vinerea trecuta ajunsese foarte aproape de pragul de 1,5 dolari/euro, cu perspective de a scadea pana la 1,57 pana in martie, conform analistilor chestionati de Bloomberg.

Criza de pe pietele financiare, cu corolarul ei asteptat - perspectiva unei noi reduceri a dobanzilor de catre Rezerva Federala - a lovit de data aceasta si indirect in moneda americana, dupa ce au capatat contur informatiile privind intentia Consiliului de Cooperare al Golfului de a decide, la reuniunea de la inceputul lunii decembrie, renuntarea de catre statele din Golf si Arabia Saudita la dolar ca moneda de referinta in favoarea unui cos de valute dominat de euro (sau a unui cos de referinte din care ar putea face parte si petrolul).

Or, daca nu renuntarea la dolar, cel putin reevaluarea cursului la care se raporteaza la dolar riyalul saudit ori dirhamul din Emirate. Nu e singura informatie nelinis- titoare care vine din directia marilor exportatori de petrol.

Saptamana trecuta, putin a lipsit ca statele OPEC sa puna in aplicare indemnul celor doi lideri antiamericani convinsi din organizatie - Hugo Chavez din Venezuela si Mahmud Ahmadinejad din Iran - ca statele membre sa renunte la tranzact ionarea petrolului in dolari, in favoarea euro, cu motivul ca nu mai pot suporta pagubele rezultate de pe urma unui baril ajuns aproape de 100 de dolari, in conditiile in care moneda americana nu face decat sa scada continuu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dolar,
curs valutar,
servicii financiare
/actualitate/afaceri/zile-negre-pentru-dolar-1064378
1064378
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.