Un razboi rafinat. Fiscul vs Rompetrol

Postat la 20 septembrie 2010 16 afişări

Conflictul dintre stat si Rompetrol a continuat si pe parcursul saptamanii trecute. CNVM a respins plangerea Rompetrol contra ordonantei prin care Comisia suspendase in iulie delistarea actiunilor companiei de la BVB. Motivul suspendarii era ca Finantele au considerat ca delistarea ar afecta interesele statului atunci cand ar redeveni actionar la Rompetrol Rafinare, in urma conversiei in actiuni a obligatiunilor in valoare de 571 de milioane de euro care ajung la scadenta la 30 septembrie.

Cu o zi in urma, AGA Rompetrol Rafinare - respectiv proprietarul rafinariei Petromidia, KazMunaiGaz - a aprobat conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate pana la 30 septembrie, ceea ce inseamna ca statul va deveni principal actionar minoritar, cu mai mult de 40% din actiuni. Nedorind un astfel de deznodamant, statul incearca in continuare sa forteze KazMunaiGaz sa plateasca datoria, de asta data prin intermediul ANAF, care a pus sechestru asigurator pe o serie de terenuri si instalatii ale Petromidia, ca ele sa nu poata fi vandute. Replica ex-proprietarului Petromidia, Dinu Patriciu, a fost ca rafinaria a platit in fiecare an statului taxe si impozite de peste un miliard de dolari si ca deci nu are de dat niciun ban in contul obligatiunilor, care nici nu ar fi trebuit sa fie puse in sarcina companiei, atata vreme cat ele n-ar reprezenta decat "datorii ale statului catre el insusi".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
Rompetrol,
kazahi,
delistare,
actiuni,
Fisc
/actualitate/afaceri/un-razboi-rafinat-fiscul-vs-rompetrol-7287014
7287014
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.