Un pas mic pentru pietele financiare, un salt urias pentru UE

Postat la 08 iunie 2010 39 afişări

Integrarea fiscala a tarilor din Uniunea Europeana a inceput: fiecare stat membru isi va prezenta bugetul la control executivului UE si celorlalte 26 de state din uniune, iar sanctiunile pentru incalcarea regulilor de disciplina bugetara vor fi aplicate in virtutea unui nou mecanism.

Ministrii de finante ai zonei euro (Eurogrupul), reuniti la Luxemburg, au convenit luni seara sa modifice regulile de functionare ale comunitatii, astfel incat sa previna crize de genul celei grecesti, unde lipsa de supraveghere a finantelor nationale de catre celelalte state si de catre Bruxelles a permis si falsificarea datelor, si depasirea grosolana a limitelor de deficit si de datorie publica. Mai recent, judecand dupa declaratiile oficialilor din Bulgaria si Ungaria, o astfel de supraveghere a devenit necesara si pentru tarile UE din afara zonei euro.

"In fiecare primavara, planurile bugetare nationale vor fi prezentate Comisiei Europene si celorlalte state membre", a declarat Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, iar atunci cand un stat vine cu un plan care prevede un deficit mare, va trebui sa se justifice in fata celorlalte 26 de state si a Comisiei. Planurile nu vor fi examinate cifra cu cifra, ci vor fi verificate datele privind cheltuielile, veniturile si balanta finala a bugetului.

Decizia Eurogrupului va trebui totusi adaptata specificului unora dintre tari, in special al Marii Britanii, dupa ce aceasta s-a opus ferm cedarii catre Bruxelles a prerogativelor nationale de stabilire a bugetului intr-un fel ce ar prevala fata de cuvantul parlamentului britanic.

Rompuy a adaugat ca va fi creat si un mecanism de sanctiuni care vor fi aplicate mult mai devreme (nu ca acum, cand avertismentele si procedurile de incalcare a regulilor UE sunt aplicate post factum). "Acum esti sanctionat cand treci pe rosu, adica atunci cand ai trecut de limita de 3% din PIB a deficitului bugetar. De acum inainte, o sa fii amendat si daca ai trecut pe galben si inclusiv daca ai depasit limita de 60% din PIB pentru datoria publica", a spus Rompuy. Ramane de vazut daca aceasta va necesita modificarea tratatului de functionare al UE, asa incat sanctiunile sa mearga pana la suspendarea pentru statele indisciplinate a dreptului de vot in cadrul Uniunii.

Decizia de marti va fi prezentata spre aprobare Comisiei Europene saptamana viitoare.

PRINDE FORMA PACHETUL FINANCIAR DE APARARE A EURO

La aceeasi reuniune, ministrii de finante au definitivat forma juridica a institutiei (special purpose vehicle) prin care se va derula facilitatea preventiva de creditare a tarilor cu probleme din zona euro, in valoare de 440 de miliarde de euro, aprobata la data de 10 mai. Este vorba de o societate cu raspundere limitata, supusa legilor din Luxemburg, care va obtine resurse financiare, in functie de necesitati, de pe pietele financiare si va administra pachetul de resurse disponibile in numele si cu garantia statelor membre ale zonei euro, dar in afara bugetelor acestora, beneficiind deci de cel mai inalt rating posibil. Orice imprumut va fi acordat doar sub conditii stricte fiscale impuse tarilor beneficiare.

Facilitatea de creditare va deveni functionala in aceasta luna, imediat ce tari reprezentand 90% din actionariatul Bancii Centrale Europene vor fi aprobat participarea la initiativa, prin intermediul parlamentelor nationale. Un CEO si un presedinte al consiliului de administratie ai institutiei urmeaza sa fie numiti in urmatoarele zile, a afirmat seful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.

Facilitatea de 440 de miliarde de euro este unul din elementele pachetului financiar de sustinere a increderii in zona euro, anuntat la 10 mai, alaturi de o linie de credit de 60 de miliarde de la Comisia Europeana si de credite de pana la 250 de miliarde de euro cu care ar urma sa contribuie Fondul Monetar International. Dominique Strauss-Kahn, presedintele FMI, a descris mecanismul drept "foarte important pentru stabilizarea zonei euro".

Formalizarea mecanismului de credite anuntat la 10 mai, ca si inasprirea supravegherii fiscale in randul tarilor UE, ar trebui sa fie de natura sa amelioreze perceptia pietelor financiare asupra monedei euro si a coeziunii blocului european.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/un-pas-mic-pentru-pietele-financiare-un-salt-urias-pentru-ue-6317020
6317020
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.