Teroristii care au fost la un pas sa schimbe industria aeriana au fost condamnati

Postat la 09 septembrie 2009 14 afişări

Dupa doua procese si cea mai mare investigatie antiterorista din istoria Marii Britanii, trei barbati au fost gasiti vinovati de planuirea unui atac cu bomba asupra a cel putin sapte aeronave transatlantice intr-o singura zi, folosind explozibili lichizi ascunsi in sticle de racoritoare si dispozitive alimentate de baterii.

Condamnarile survin la trei ani dupa ce industria aeriana globala a fost trimisa in haos din cauza complotului dejucat din 2006. Potrivit NYTimes, planurile lor de umplere a sticlelor de suc cu peroxid de hidrogen au dus la noi masuri de interzicere a transportului la bord de catre pasageri a unor cantitati mari de lichide sau creme.

Procurorii sustin ca planul criminal ar fi putut omori cel putin 1.500 de pasageri aflati la bordul avioanelor vizate, astfel ca ar fi fost a doua catastrofa ca numar de victime dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, cele mai grave din istoria moderna.

"Pe langa pierderile masive de vieti omenesti, aceste atacuri ar fi putut avea importanta politica si economica pe tot intinsul planetei", sustine, dupa aflarea verdictelor, John McDowall, seful antiterorism al Scotland Yard.

Intentia teroristilor, spun oficialii, a fost aceea de a arata ca masurile adoptate dupa tragedia de la 11 septembrie au fost insuficiente ca sa impiedice atacurile islamistilor in razboiul acestora cu Occidentul. Dovezile de la Londra arata ca, exact ca in anul 2001, teroristii au calatorit in Pakistan si Afganistan ca sa se antreneze in gruparile extremiste conectate la Al Qaeda.

Cei trei, Abdulla Ahmed Ali si Tanvir Hussain, de 28 de ani si Assad Sarwar, de 29, isi vor afla pedepsele in cursul zilei de luni.

Click aici pentru mai multe amanunte.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/teroristii-care-au-fost-la-un-pas-sa-schimbe-industria-aeriana-au-fost-condamnati-4877260
4877260
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.