Solutia la criza nu este nationalizarea pietelor

Postat la 31 martie 2009 10 afişări

Solutia reala pentru criza actuala este o crestere economica sustenabila, posibila doar in conditiile pietelor libere, chiar daca tendinta mondiala de interventionism va restrange libertatea actorilor privati, lucru valabil si in Romania, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"O crestere economica sustenabila se poate obtine numai daca pietele raman libere. Or toate masurile actuale pe plan mondial sunt de natura interventionista, lucru foarte periculos", spune Croitoru. El respinge astfel ideea, tot mai des vehiculata, potrivit careia criza financiara este rodul pietelor.

Croitoru vede cel mai mare pericol in faptul ca populatia a ajuns sa creada ca neinterventia guvernului este principala problema pentru prosperitate, "or lucrurile stau exact invers."

Oficialul BNR atrage atentia ca promovarea interventionismului keynsianist, folosit pana la finele anilor '70, va insemna reintoarcerea la "marea inflatie" din urma cu 30 de ani. El crede ca prosperitatatea nemaiintalnita din ultimii ani s-a datorat tocmai faptului ca pietele, si implicit concurenta, au fost lasate libere. "Daca adoptam interventionismul folosit la nivel mondial nu mai avem cale de iesire", a spus Croitoru. El crede ca Romania ar trebui sa promoveze o altfel de abordare ca raspuns la criza, chiar daca tendinta generala este de corelare a actiunilor anti-criza la nivelul UE.

Exemplul oferit de consultant este cel in care un guvern face eforturi uriase pentru a salva cu orice pret un colos cu un milion de angajati, a carei prabusire poate fi ciclica, bazata pe evolutia sectorului in care activeaza. El crede ca ar fi mai indicat crearea catorva zeci sau sute de mii de companii cu 10 sau 100 de angajati.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/solutia-la-criza-nu-este-nationalizarea-pietelor-4121442
4121442
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.