S-o putea si la noi? Farmacistii austrieci isi primesc banii de la Casa de Asigurari in cinci zile

Postat la 31 martie 2010 131 afişări

Principala diferenta intre sistemul de sanatate din Romania si cel din Austria, la nivel de farmacie, o constituie numarul de zile in care acestea isi primesc banii de la asiguratori. Farmacistii austrieci isi primesc banii pentru medicamente in cinci zile lucratoare, in timp ce in Romania, acest termen este de cel putin sase luni.

"Diferenta dintre cele doua sisteme este totala: de la modul de plata - la 5 zile lucratoare, la modul de a gandi asupra profesiei. Increderea in aceasta profesie este, de asemenea, cu totul alta. De asemenea, farmacistii sunt preocupati sa dezvolte o relatie cat mai buna cu pacientul. Acest schimb de experienta este un prim eveniment extrem de benefic pentru noi, iar discutiile au fost concrete, cu exemple practice, binevenite", a declarat Farm. Adriana Corbeanu, Timisoara - participant la Primul Forum Bilateral Romania Austria organizat de Patronatul Farmacistilor din Romania si Asociatia Farmacistilor din Austria, cu sprijinul Consulatului Roman la Salzburg si Tarus Media.

In Austria exista 1217 farmacii comunitare si 46 farmacii in spitale. Fiecare farmacist licentiat are dreptul la o singura farmacie. Nu exista lanturi de farmacii dezvoltate de farmacisti. In ultimii zece ani au fost deschise 172 noi farmacii. Acest tip de business poate fi dezvoltat de un farmacist licentiat fie singur, fie in parteneriat - daca el este cel care se ocupa in totalitate de farmacie si daca detine mai mult de 50% din actiuni. Cifra de afaceri a unei farmacii medii este de aproximativ 2 milioane de Euro/an din care 29% reprezinta medicamente necompensate prin asigurarile de sanatate.

Pentru farmacistii austrieci relatia cu pacientul este extrem de importanta. De aceea, de peste zece ani functioneaza un sistem dedicat urgentelor pe timp de noapte - "taxi delivery": taximetristul apelat aduce farmacistului prescriptia, acesta elibereaza medicamentele si verifica cu pacientul ca i-au fost livrate medicamentele. "Este un sistem pe care l-am dezvoltat din nevoia de a avea o relatie cat mai buna cu pacientii nostri. Se bazeaza foarte mult pe incredere in comunitate", explica Mag. Farm. Ilona Leitner, Vicepresedinte, Asociatia Farmacistilor din Austria.

Farmaciile romanesti sunt mult mai expuse decat cele din alte tari. "A arunca jumatate de an de sustinere publica doar pe farmacii este un gest putin cugetat si o povara prea mare pentru acestea", crede Petru Craciun, directorul companiei Cegedim, comentand ca multe unitati au de ales intre supravietuire si disparitie, fara sa se mai poata gandi la profit. Farmaciile care s-au supraexpus, ramanand cu datorii, au facut-o pentru ca s-au straduit sa nu intrerupa eliberarea de medicamente compensate si gratuite, insa intreruperea acesteia presupune consecinte sociale evidente

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmacii,
termene,
compensate,
CNAS,
plati,
intarziere
/actualitate/afaceri/s-o-putea-si-la-noi-farmacistii-austrieci-isi-primesc-banii-de-la-casa-de-asigurari-in-cinci-zile-5791258
5791258
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.