Romania, in topul tarilor cu cele mai bune perspective de angajare

Postat la 11 martie 2008 8 afişări

Romania se afla in primele cinci tari cu cele mai favorabile planuri de angajare in trimestrul al doilea din acest an, 36% dintre angajatorii romani declarand ca intentioneaza sa-si sporeasca forta de munca, potrivit unui studiu realizat de Manpower, cea mai mare companie de servicii in domeniul fortei de munca

Intre primele cinci tari, se mai afla Singapore (60%), India (36%), Peru (36%) si Costa Rica (33%), in timp ce pe ultimele locuri ale clasamentului se afla Spania si Italia, care au inregistrat cele mai slabe perspective, doar 1% dintre angajatorii din aceste tari declarand ca intentioneaza sa-si sporeasca forta de munca.

Procentele reprezinta “previziunea neta de angajare”, aceasta valoare fiind obtinuta din diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a numarului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor, in cursul trimestrului urmator.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, a fost realizat in 32 de state, incluzand la aceasta editie pentru prima data Romania, Cehia, Grecia, Guatemala si Polonia. Din cele cinci state nou intrate in studiu, antreprenorii din Polonia si Romania au raportat cele mai optimiste intentii de angajare pentru trimestrul al doilea din 2008.

“Perspectivele puternice de angajare raportate de angajatorii din Romania, similare cu cele din Polonia, reflecta cererea de talente din partea angajatorilor de pe aceste piete, in care investitiile straine directe si migratia fortei de munca conduc la o crestere a concurentei pentru angajarea personalului competent disponibil”, spune Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania.

La nivel local, studiul, realizat prin intervievarea unui esantion reprezentativ de 841 angajatori romani, arata ca aproape 45% dintre acestia intentioneaza sa-si sporeasca forta de munca, in cursul trimestrului urmator, 7% dintre ei se asteapta la o scadere a actvitatii de angajare, iar 49% dintre angajatori nu anticipeaza nicio schimbare.

“Rezultatele arata ca exista oportunitati de angajare pentru cei care cauta un nou loc de munca in toate cele opt regiuni ale tarii luate in calcul de studiu. Cea mai mica valoare inregistrata, 21%, este totusi o valoare importanta, si a fost estimata de angajatorii din zonele de Nord-Est si Vest”, spune Stanculescu.

Angajatorii din regiunea Nord-Vest raporteaza cea mai optimista previziune de angajare pentru al doilea trimestru al anului 2008, cu o previziune neta de angajare semnificativa, de 42%. In Bucure[ti si Ilfov, precum si in regiunile de Sud si Sud-Est, angajatorii anticipeaza o evolutie considerabila a numarului de personal, cu o previziune neta de angajare de 40% pentru trimestrul urmator.

Angajatorii din toate cele zece sectoare de activitate analizate raporteaza, de asemenea, previziuni optimiste pentru al doilea trimestru al anului, cu privire la recrutarea de forta de munca. Cea mai mare valoare a previziunii nete de angajare, de 54% a fost raportata de angajatorii din constructii, in timp ce angajatorii din finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri anticipeaza un ritm sustinut al angajarilor in trimestrul urmator, raportand o previziune neta de angajare de 38%. Cei mai putin optimisti se afla angajatorii din energie electrica, gaze si apa sunt care au raportat o previziune neta de angajare de doar 5%.

In regiunea Asia Pacific, optimismul angajatorilor a crescut, comparativ cu primul trimestru si cu perioada similara de anul trecut, in patru din cele opt state si teritorii unde a fost realizat sondajul. Astfel, companiile din India si Singapore au anuntat cele mai sustinute planuri de angajare, in timp ce antreprenorii din China au raportat cea mai slaba perspectiva pentru al treilea trimestru consecutiv.

Sondajul, realizat trimestrial, masoara intentiile companiilor de a majora sau reduce numarul de locuri de munca in urmatoarele trei luni. Sondajele realizate de Manpower sunt considerate un indicator important al evolutiei pietei, intrucat sunt cele mai extinse rapoarte de acest fel si sunt realizate de peste 45 de ani, bazandu-se pe intervievarea a peste 55.000 de angajatori, publici si privati, din intreaga lume.

Manpower a fost infiintata in urma cu 60 de ani si are o valoare de piata de 21 de miliarde de dolari. Reteaua companiei are 4.500 de birouri in 80 de state, care deserveste anual peste 400.000 de clienti, de la intreprinderi mici si mijlocii, la grupuri multinationale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/romania-in-topul-tarilor-cu-cele-mai-bune-perspective-de-angajare-2445022
2445022
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.