Reversul medaliei

Postat la 24 iunie 2008 10 afişări

Salariile polonezilor au crescut in ultimele 12 luni cu 13,9%, ceea ce face ca tara sa piarda un important avantaj competitiv in lupta pentru atragerea investitorilor

Majorarea a atins astfel cel mai ridicat ritm din anul 2000 pana in prezent. Salariile in Polonia au depasit rata de crestere din Bulgaria, Romania si tarile baltice si a lasat mult in urma cresterile din Cehia, Ungaria si Slovacia. Karolina Sedzimir-Domanowska, economist la banca PKO BP, spune ca cel mai mult a scazut competitivitatea fata de Slovacia. Cum tarile baltice au dimensiuni reduse, iar economiile lor sunt amenintate de instabilitate, ele nu reprezinta insa o amenintare pentru Polonia din punctul de vedere al atractivitatii pentru investitori.

Desi in Romania si Bulgaria au crescut veniturile, salariul mediu net din aceste doua tari reprezinta aproximativ jumatate fata de cel din Polonia. Maja Goettig, economist la Bank BPH, precizeaza ca avantajul Poloniei sta in schimb in stabilitatea macroeconomica, in timp ce alte economii sunt vulnerabile la acest capitol. Concluzia ei ar fi ca piata muncii de aici va ramane pentru o perioada lunga de timp mai atractiva pentru investitori, fiindca in afara de perspectiva costurilor cu forta de munca exista alti factori mai importanti ce influenteaza deciziile acestora.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
salarii,
Polonia,
crestere
/actualitate/afaceri/reversul-medaliei-2736353
2736353
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.