Replica europeana

Postat la 11 februarie 2008 1 afişăre

Fidela politicii sale de evita cu orice pret o stimulare a inflatiei, Banca Centrala Europeana a anuntat si saptamana trecuta ca pastreaza nivelul dobanzii de referinta la 4%.

Noutatea a fost insa ca Jean-Claude Trichet, presedintele institutiei, s-a declarat pregatit de o schimbare a politicii monetare “daca va fi cazul”, in sensul unei reduceri de dobanda, ceea ce inseamna, conform analistilor, o pregatire a publicului pentru un viitor in care Europa va avea de suportat valul crizei financiare propagat dinspre America. Unii comentatori considera ca acest moment este previzibil pentru luna aprilie, daca nu chiar luna viitoare, depinzand insa si de ceea ce va face in continuare Rezerva Federala a SUA, care pare a fi inceput un sir de reduceri de dobanda cu pasi mari.

La fel de semnificativa ca si declaratia lui Trichet pentru conjunctura din Europa a fost faptul ca, dupa ce luni de zile a refuzat sa modifice dobanda, Banca Angliei a anuntat saptamana trecuta o scadere a dobanzii de referinta cu un sfert de procent, la 5,25%, confruntata cu cel mai important declin al pietei imobiliare britanice din ultimii zece ani. Anuntul n-a fost insa o surpriza, dat fiind ca guvernatorul Mervyn King daduse de inteles ca va face acest pas, si nici amploarea reducerii, comentatorii considerand ca o jumatate de procent in minus la dobanda ar fi sa riscat sa creeze perceptia unei panici a Bancii Angliei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
BCE,
Trichet
/actualitate/afaceri/replica-europeana-2376872
2376872
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.