Prima stire trimisa prin Wimax mobil

Postat la 12 decembrie 2007 1 afişăre

La doua saptamani de la premiera mondiala, producatorul de echipamente telecom Alcatel-Lucent a facut prima demonstratie de Wimax mobil, la Timisoara. Wimax-ul mobil in standardul Rev-e este considerat de reprezentantii Alcatel-Lucent urmatoarea mare premiera dupa lansarea sistemului GSM de comunicatii mobile. Aceasta tehnologia asigura conectarea mobila la internet de mari viteze si este considerata una de tip 4G.

Compania telecom a prezentat mai multe aplicatii care ar putea folosi in viitor aceasta tehnologie, incepand cu servicii de voce, fixe sau mobile si pana la transmisiuni video in direct pentru fluidizarea traficului auto. Marile companii de utilitati ar putea instala echipamente de masura si transmisie in locuintele clientilor pentru a transmite date despre consumul de energie, apa sau gaze in mod automat in asa numitul "smart metering". Serviciile de politie sau spitalele ar putea instala echipamente conectabile la o retea Wimax in parcul auto pentru a comunica in direct date despre starea pacientului sau pentru a afla informatii despre un numar de inmatriculare.

Demonstratia are loc in baza unei licente de test, in prezent legislatia necesara adoptarii Wimax nefiind definitivata in Romania.

In testele de la Timisoara, viteza de download a fost 5Mbps iar cea de upload de 2Mbps dar maximul care poate fi atins este de 75 de Mbps au precizat reprezentantii companiei.

Dan Bedros, directorul Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est a declarat ca tehnologia Wimax este complementara celor deja existente si ca avantajele de cost si acoperire o califica pentru zonele izolate in care implementarea altor tehnologii nu este justificata de veniturile care ar putea fi obtinute si care in prezent nu sunt acoperite de operatori.

"Solutia ideala pentru conexiuni fixe la internet este fibra optica (cablu) dar in acelasi timp, daca vrei mobilitate, Wimax e solutia ideala. Concurenta va fi pe bucle locale, retele mobile care sa acopere cu internet mobil un oras intreg sau o zona, operate prin parteneriate public-privat de primarii. O completare a WiFi", a spus Dan Bedros.

O alta conditie pentru succesul acestei tehnologii este data de existenta terminalelor, telefoane mobile Wimax sau modem-uri pentru laptop care folosesc aceasta tehnologie.

"Primele platforme Wimax de la Intel vor aparea la jumatatea anului viitor dar probabil ca pana vor ajunge in Romania va dura ceva mai mult", a raspuns Irinel Burloiu, country manager Intel in Romania la intrebarea Business Magazin. In acest fel, standardul WiFi utilizat acum de majoritatea laptopurilor pentru conectarea la internet va fi inlocuit de Wimax.

Alcatel-Lucent are unul dintre cele 5 centre de cercetare-dezvoltare Wimax la nivel mondial in Timisoara, activitate care implica acum 200 de angajati.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telecom,
alcatel,
IT,
it&C
/actualitate/afaceri/prima-stire-trimisa-prin-wimax-mobil-2303045
2303045
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.