Ponderea pensiilor private din PIB in Romania

Postat la 31 august 2009 24 afişări

Activele totale ale fondurilor de pensii private din statele membre OECD reprezentau la sfarsitul anului trecut 63,4% din PIB cumulat al acestor state, potrivit OECD. In acelasi timp, activele fondurilor de pensii private din Romania reprezentau la finele anului trecut doar 0,18% din PIB, conform calculelor APAPR.

In total, la sfarsitul anului trecut, cetatenii celor 30 de state membre OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) aveau economii sub forma pensiilor private in valoare de circa 15-16 mii de miliarde de dolari. Intre acestea, Elvetia, Olanda si Islanda au cele mai consistente economii pentru pensionare, activele fondurilor de pensii private depasind valoarea Produsului Intern Brut.

In Australia, ponderea pensiilor private in PIB este de 92%, in Marea Britanie ajunge la 79%, iar in Finlanda, Statele Unite ale Americii si Canada depaseste 50%. Dintre statele din Europa Centrala si de Est, cele mai multe economii pentru pensionare le au Polonia (11% din PIB), Ungaria (9,6%), Cehia (5,2%) si Slovacia (4,7%). Spre comparatie, ponderea din Romania este de doar 0,18% din PIB. „Economisirea privata pentru pensie reprezinta un indicator atat pentru bunastare, cat si pentru gradul de dezvoltare al unui stat. In mod evident, statele dezvoltate, in marea lor majoritate culturi occidentale, au pus accent in ultimele decenii pe stimularea pensiilor private, care aduc bunastare si mai multa liniste si siguranta indivizilor.

Mai mult, fondurile de pensii private joaca un rol hotarator in aceste state, investind si alocand mai bine resursele economice, stabilizand pietele financiare si completand veniturile pe care oamenii le obtin din pensiile de stat, care sunt tot mai mici si mai nesigure”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, datele publicate de OECD. "In acest moment, cea mai importanta masura pe care statul trebuie sa o ia este revenirea inca din 2010 la calendarul initial de contributii pentru Pilonul II – pensiile private obligatorii – adica virarea unei contributii de 3%, nu de 2,5%, catre conturile personale ale celor 4,4 milioane de participanti activi din sistem", a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/ponderea-pensiilor-private-din-pib-in-romania-4827987
4827987
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.