Pentru prima oara in ultimul an si jumatate, angajatorii sunt optimisti

Postat la 08 iunie 2010 45 afişări

Previziunea neta de angajare pentru Romania revine la o valoare pozitiva dupa cinci trimestre consecutive de valori negative privind intentiile de angajare. Previziunea pentru al treilea trimestru se situeaza la o valoare prudenta de +2%

Dupa raportarea unor previziuni de angajare negative timp de cinci trimestre consecutive, angajatorii romani sunt mai increzatori in ceea ce priveste volumul angajarilor in urmatoarele trei luni. Previziunea neta de angajare pentru Romania, cu o valoare prudenta de +2% raportat la trimestrul similar din 2009, indica o crestere moderata in activitatea de angajare pentru trimestrul urmator, datele aratand ca 21% dintre angajatori se asteapta sa creasca volumul angajarilor, in timp ce 19% anticipeaza o scadere a activitatii de angajare.

Aproape 60% dintre ei previzioneaza o mentinere a numarului actual de angajati, arata cel ami recent studiu Manpower, privind Perspectivele Angajarii Fortei de Munca. Previziunea neta de angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere.

"Dupa mai mult de un an, rezultatele studiului pentru al treilea trimestru prezinta o previziune neta de angajare pozitiva, acest lucru aratand ca piata muncii incepe sa se redreseze usor. Va trebui sa mai treaca o perioada de timp inainte ca piata fortei de munca sa revina la o situatie comparabila celei dinainte de recesiune", spune Camelia Stanculescu, directorul general Manpower Romania.

Angajatorii din cinci regiuni dintre cele opt analizate anticipeaza cresteri ale activitatii de angajare in decursul trimestrului trei. Piata de munca cea mai activa este previzionata de angajatorii din regiunea centrala a tarii, acestia raportand o previziune neta de angajare de +22%. Angajatorii din regiunea Sud-Est exprima un optimism prudent, de +8%.

Totusi, valori negative ale activitatii de angajare sunt inregistrate in trei regiuni (Nord-Est, Sud-Vest si Bucuresti si Ilfov), cele mai slabe perspective fiind raportate de angajatorii din Sud-Vest, unde Previziunea este de -15%. De asemenea si angajatorii din Nord-Est anticipeaza un ritm incetinit al activitatii de angajare, cu o previziune de -7%.

Angajatorii din patru dintre cele 10 sectoare analizate anticipeaza cresteri ale activitatii de angajare in cursul celui de-al treilea trimestru. Previziunea cea mai optimista este raportata de angajatorii din agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit cu o crestere sanatoasa a previziunii nete de angajare la +21%.

Studiul Manpower pentru Romania a fost realizat prin intervievarea unui esantion de 751 de manageri de resurse umane la nivelul intregii tari. Ca tendinta, previziunea pentru acest trimestru s-a imbunatatit considerabil cu 9%, atat comparativ cu trimestrul anterior, cat si fata de anul trecut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
angajare,
estimari,
Manpower
/actualitate/afaceri/pentru-prima-oara-in-ultimul-an-si-jumatate-angajatorii-sunt-optimisti-6322534
6322534
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.