Octavian Radu deschide primul restaurant in franciza

Postat la 26 februarie 2009 122 afişări

Dupa ce a intrat pe piata de cafenele la sfarsitul anului 2008, prin brandul Cup&Cino, omul de afaceri Octavian Radu, CEO-ul RTC Holding, ataca si piata restaurantelor, cu brandul international Vapiano.

“Vapiano aduce un suflu nou industriei restaurantelor si estimam in acest an un volum al vanzarilor de aproximativ 1,5 milioane euro si 500 de vizitatori pe zi”, spune Sebi Vasilescu, CEO Divizia Sebra din cadrul RTC Holding. Restaurantul este dezvoltat pe conceptul “fast casual dining”, care se bazeaza pe doua caracteristici: produse specifice bucatariei mediteraneene (paste, pizza si salate), gatite in fata clientului, respectiv utilizarea unui sistem de plata a comenzii printr-un chipcard. Investitia in prima locatie a fost de 1,2 milioane de euro (finantata printr-un credit acordat de Unicredit Tiriac), iar planurile de extindere a francizei Vapiano vizeaza inaugurarea a cate doua locatii in fiecare an.

“Numai Bucurestiul are un potential de 3-4 restaurante”, spune Gerhard Mairamhof, Director Business Development CEE&Midle East Vapiano. In functie de usurinta cu care vor gasi locatii, Radu spune ca in cinci ani vor exista 10 restaurante in primele orase din tara ca marime, plus alte 2-3 in Bucuresti. Locatia a fost o problema si pentru deschiderea primei unitati, spune Radu: “Initial, am propus locatia de la fosta Diverta Scala (din centrul Capitalei –n.r.), dar cei de la Vapiano nu au acceptat.“ Pentru locatia de la parterul Anchor Plaza Office Building, omul de afaceri mizeaza pe numarul mare de vizitatori ai mall-ului din apropiere si pe angajatii care lucreaza in cladirea de birouri. “In Anchor Plaza sunt 2.000 de angajati. Noi am estimat ca 50% din clienti vor fi vizitatori business (la ora pranzului), restul fiind vizitatorii mall-ului (seara).” Urmatoarele restaurante vor fi pozitionate tot in cladiri de birouri, mai spun rewprezentatii RTC.

Vapiano este al doilea brand international din portofoliul Sebra, dupa lansarea Cup&Cino, franciza inaugurata oficial in luna septembrie 2008 prin deschiderea primei cafenele Cup&Cino in magazinul Diverta Magheru din Bucuresti. “Ideea mi-a venit in urma cu un an, cand eram in Austria”, spune Octavian Radu. “Era ora 3-4 dupa-amiaza si toate restaurantele erau aproape goale, mai putin unul singur, unde oamenii asteptau la coada. Mi-a atras atentia si am vrut sa vad despre ce e vorba.” Continuarea povestirii o face Sebi Vasilescu, cel care va administra afacerea din pozitia de CEO al diviziei Sebra. “Ma suna Radu la 3-4 dupa-amiaza si-mi spune <<Ce-ar fi sa deschidem un restaurant?>> Primul lucru care mi-a venit in minte a fost timpul pe care ar fi trebuit sa il petrecem efectiv in restaurant, daca decideam sa intram pe acest business (acesta fusese si motivul pentru care cei doi hotarasera anterior sa nu intre in acest tip de afaceri – n.r.).” Insa, dupa o privire pe site-ul firmei internationale si vizite la doua dintre cele mai reprezentative restaurante din afara Germaniei – Viena si Istanbul – decizia a fost luata.

Gerhard Mairamhof, Director Business Development CEE&Midle East Vapiano explica: “Noua ne-a placut de Radu si lui Radu i-a placut Vapiano.” Prin urmare, in doua luni a fost semnat contractul de franciza pentru Romania si Moldova, pe 20 de ani, in alte doua luni au gasit locatia si dupa alte opt luni de pregatire, contractare furnizori, angajari si training, au fost gata de deschidere. Vapiano din Bucuresti este al 49-lea restaurant din afara tarii de origine a brandului, Germania, si primul din cele doua restaurante care vor fi deschise anul acesta in Romania. In 2009 vor fi deschise la nivel international 35 de restaurante Vapiano, celelalte tari vizate pe langa Romania fiind Slovacia, Cehia, Bulgaria, Croatia, Serbia si chiar Australia.

Oficialii internationali ai companiei nu considera ca situatia economica actuala ar reprezenta o amenintare pentru dezvoltarea retelei in Europa Centrala si de Est si in special in Romania. “Nu exista niciun risc. Oamenii vor continua sa manance si in momentele mai dificile, e normal, iar meniurile noastre se adreseaza tuturor categoriilor de consumatori”, spune Mairamhof. Meniul este de altfel impartit pe patru grupe de produse (de la A la D), corespunzatoare cate unei categorii de pret. La nivel international oficialii Vapiano se concentreaza pe reteaua din Europa si SUA, dar sunt in negocieri si cu parteneri din Rusia si Asia. In ultimii ani, Vapiano a inregistrat cresteri de doua cifre in toate tarile in care sunt prezenti, cele mai “banoase” locatii fiind si cele mai vechi, respectiv locatiile din Germania, care au adus cresteri de 25%.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Octavia Radu,
restaurant,
Vapiano,
RTC,
Cup&Cino
/actualitate/afaceri/octavian-radu-deschide-primul-restaurant-in-franciza-4000988
4000988
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.