O treime dintre romani nu citesc niciodata o carte

Postat la 23 decembrie 2009 26 afişări

In medie, un roman citeste carti de trei ori pe luna, insa aproape o treime dintre romani nu deschid niciodata o carte, conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piata Gfk Romania.

Populatia din mediul urban citeste de patru ori pe luna, adica de doua ori mai des decat persoanele din mediul rural, cea mai mare frecventa fiind intalnira in randul persoanelor cu studii superioare, care obisnuiesc sa citeasca de opt ori intr-o luna.

Realitatea este insa ca aproape o treime dintre romani nu citesc deloc, iar inca o treime dintre respondentii studiului deschid o carte de cateva ori pe an sau chiar mai rar. Cele mai citite carti sunt cele de literatura sau beletristica, cele de specialitate si cartile despre hobby-uri. n schimb, cartile SF, de psihologie, de auto-educare sau de memorii inregistreaza un interes mai scazut.

Aceste obiceiuri de lectura se reflecta si in comportamentul de cumparare al consumatorilor, piata fiind in scadere. n ultimul an, un roman din trei au cumparat carti, iar doi cumparatori din zece au facut cartile cadiu, conform studiului Gfk Romania. Iar bugetul alocat este si el destul de restrans, avand in vedere ca doar 8% dintre romani au platit mai mult de 50 de lei pentru cea mai recenta achizitie de cartem in timp ce mai mult de jumatate dintre cumparatori au cheltuit cel mult 20 de lei.

Asadar, n-ar trebui sa fie de mirare ca afacerile librariilor si ale editurilor au avut de suferit. Cel mai recent exemplu ar fi editura Nemira, care a cerut recent falimentul pe fondul prabusirii pietei de carte. Compania va intra astfel in reorganizare judiciara, perioada in care va continua insa sa functioneze. Editura Nemira, detinuta integral de Ana Maria Nicolau, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 6,5 de milioane de lei si cu o pierdere neta de aproape 710.000 de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
cititori,
medie,
studiu,
Gfk
/actualitate/afaceri/o-treime-dintre-romani-nu-citesc-niciodata-o-carte-5201976
5201976
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.