Mersul economiei in 2011 - cum au trecut autoritatile de la optimism la indoiala

Postat la 26 septembrie 2010 13 afişări

Pentru prima data, in concertul de optimism care a definit pana acum toate prognozele oficiale despre mersul economiei in 2011 incepe sa se strecoare indoiala. La New York, intr-o intalnire cu membrii comunitatii romanesti, premierul Emil Boc a declarat ca economia Romaniei ar urma sa iasa din criza “cu cel putin sase luni mai tarziu decat celelalte tari”, pentru ca la noi a venit criza mai tarziu.

In acelasi timp, la Bucuresti, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, atragea atentia ca anul acesta s-ar putea incheia cu o crestere economica "mai negativa" decat estimarea de acum, care s-a pastrat neschimbata la -2% de la inceputul lui august incoace, iar la anul e posibil sa nu se realizeze cresterea de 1-2% estimata in prezent de Guvern.

Ambele interventii pregatesc in fapt terenul pentru noul acord cu FMI de care a vorbit presedintele Traian Basescu la inceputul saptamanii trecute si care a starnit deja intense controverse in opinia publica, desi toti oficialii vorbesc de un acord preventiv, o "plasa de siguranta" fara implicarea unor sume concrete ce ar indatora si mai mult statul.

Interesant e ca singurul care a vorbit deschis de o suma aferenta noului acord a fost ex-ministrul Sebastian Vladescu (10 miliarde de euro, spune el), cel ce a mentionat prima data, in Romania anului 2008, in decembrie, de necesitatea unui imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, intr-un moment cand multi politicieni nici macar nu-si dadeau seama ca si in Romania incepuse deja criza.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
optimism,
prognoze,
Guvern,
Boc,
Croitoru
/actualitate/afaceri/mersul-economiei-in-2011-cum-au-trecut-autoritatile-de-la-optimism-la-indoiala-7419555
7419555
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.