Mai repede nu se poate?

Postat la 06 aprilie 2010 46 afişări

Dupa ce presedintele UEFA, Michel Platini, a avertizat Ucraina ca risca sa piarda dreptul de a gazdui meciurile Euro 2012 daca nu termina la timp stadioanele, UEFA dezminte, dar ingrijorarile forului european raman.

Michel Platini a amenintat, saptamana trecuta, ca intarzierea lucrarilor la stadionul din Kiev, unde vor fi organizate sase meciuri ale Euro 2012, intre care si finala, ar putea atrage retragerea dreptului Ucrainei de a organiza competitia fotbalistica europeana. Platini, impreuna cu o echipa de experti UEFA, va vizita Ucraina in 7-8 aprilie, ca sa vada care e situatia si sa se intalneasca si cu noul sef al statului, Viktor Iuscenko. "Ma ingrijorez fiindca lucrarile n-au avansat nici cu un centimetru. Sunt ingrijorat, dar totusi am incredere. Putem avea patru stadioane gata in Ucraina... nu ne-am gandit de fapt niciodata la Germania ca posibil inlocuitor al Ucrainei, nu exista un plan B", a declarat Platini, citat de Interfax, referindu-se la speculatiile aparute pe tema unei implicari a Germaniei.

Lucrarile la stadionul din Kiev (NSK Olimpiski), care ar urma sa aiba o capacitate de 63.195 spectatori, sunt in urma cu cinci luni, a admis Ravil Safiullin, ministrul ucrainean al familiei, al tineretului si al sportului, insa conducerea UEFA ramane optimista ca treaba va merge bine si n-are in vedere in nici un caz sa retraga dreptul Ucrainei de a gazdui meciurile, a declarat ulterior un purtator de cuvant al UEFA, citat de Press Association. "E adevarat ca sunt ceva intarzieri la stadioanele din Wroclaw si Lvov, dar nici un oras nu va fi exclus. Ministrul Safiullin a fost realmente pesimist", a spus purtatorul de cuvant, referindu-se la ramanerea in urma cu cinci luni estimata de oficialul ucrainean. Pentru stadionul din Lvov, saptamana trecuta, autoritatile erau pe punctul de a rezilia contractul cu constructorul principal al lucrarilor.

Ucraina este una dintre economiile europene cel mai grav afectate de recesiune, cu o scadere de 15% a PIB in 2009. Disputele constante dintre fostul presedinte Iuscenko si fostul premier Iulia Timosenko au avut si ele efecte asupra mersului lucrarilor, mai ales dupa ce presedintele a refuzat sa finanteze investitiile de infrastructura din rezerva valutara. La inceputul lunii martie, noul presedinte Viktor Ianukovici a facut apel la investitorii straini sa ajute Ucraina sa indeplineasca cerintele UEFA, in treacat criticand si regimul lui Iuscenko fiindca a acceptat sa organizeze turneul final din 2012 fara sa angajeze nici un investitor strain.

Patru orase din Ucraina (Kiev, Donetk, Lvov si Harkov) si patru din Polonia (Varsovia, Wroclaw, Gdansk si Poznan) vor gazdui meciurile Euro 2012.

Bugetul de constructie pentru NSK Olimpiski, stadion care se ridica prin reconstructia pe locul fostului stadion Respublikanski, este de 105 milioane de euro, comparativ cu 70 de milioane pentru cel din Lvov, 250 de milioane pentru cel din Donetk si peste 50 de milioane pentru cel din Harkov, care a fost inaugurat festiv, dupa terminarea lucrarilor de reconstructie, la inceputul lui decembrie 2009.

Mersul lucrarilor la stadionul din Kiev poate fi urmarit in timp real, pe camere web, la adresa http://video.untc.net/euro-2012/en/.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/mai-repede-nu-se-poate-5801335
5801335
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.