Lucrativul Sarkozy

Postat la 29 noiembrie 2007 1 afişăre

Vizita presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Beijing a urmat fructuosul tipar instituit de Jacques Chirac in calitate de agent comercial al tarii sale in China: liderul de la Paris s-a intors acasa cu contracte de aproape 23 de miliarde de dolari (15 mld. euro), in contul companiei nucleare Areva (8 mld. dolari pentru trei reactoare pe care francezii le vor construi in Guangdong) si al constructorului de avioane Airbus (care va livra partii chineze 160 de avioane A330 si A320 in valoare de 14,8 mld. dolari).

Dincolo de aceste contracte, unele din cele mai mari semnate vreodata de niste companii franceze cu China, Sarkozy a mers la Beijing in aceeasi calitate in care a fost recent si la Moscova, aceea a unui ambasador al Occidentului (dar si al SUA) in raport cu restul lumii.

La fel ca la Moscova, unde nu a reusit sa convinga Kremlinul sa adopte o pozitie mai dura in dosarul iranian, Sarkozy a esuat la Beijing in incercarea de a-i convinge pe liderii chinezi sa consimta o deblocare a cursului de schimb, asa incat yuanul sa se poata aprecia in raport cu euro si dolarul. Problema cursului e veche in relatiile Chinei cu UE si SUA, ambele parti acuzand Beijingul ca deficitul lor comercial in raport cu China creste pe seama cursului fix al yuanului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Franta,
Sarkozy,
Areva,
Airbus,
China
/actualitate/afaceri/lucrativul-sarkozy-1067851
1067851
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.