Leasing de aproape 5 miliarde euro

Postat la 06 martie 2008 13 afişări

Contractele de leasing incheiate in anul trecut de catre membrii Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) si ai Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) au insumat 4,65 milioane euro, adica 94% din valoarea totala a pietei de leasing de circa 4,95 miliarde euro, conform comunicatului celor doua asociatii. Valoarea pietei de leasing a ajuns astfel la 4% din Produsul Intern Brut.

Sectorul transporturilor a fost din nou cel mai important ca pondere, cu un procent de 70% (3,27 miliarde euro in portofoliul de contracte al celor doua asociatii), urmat de finantarile pentru echipamente cu scop industrial cu 21%, restul de 9% fiind contracte din sectorul imobiliar.

"Cresterea de 51,3% a pietei de leasing fata de sfarsitul anului anterior arata ca leasingul a devenit o sursa importanta de finantare a investitiilor pe termen mediu, confirmand statului leasingului ca produs financiar complementar produselor bancare", se arata in comunicatul celor doua asociatii. Aproape 80% dintre contractele de leasing incheiate au o durata de pana in cinci ani.

Companiile sunt principalii clienti ai societatilor de leasing, cu o pondere de 73% din total, in timp ce sectorul de retail a contractat 23% din totalul finantarilor, iar administratiile publice si locale au consemnat finantari de 4% din total. Dupa valoarea activelor finantate, cea mai mare cota de piata este detinuta de institutiile de leasing subsidiare bancilor comerciale, cu o pondere de 65% din total, urmate de companiile independente cu 29% si de societatile captive cu 6%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finantare,
leasing,
produse nebancare
/actualitate/afaceri/leasing-de-aproape-5-miliarde-euro-2436922
2436922
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.